The Hopi Survival Kit – Thomas E. Mails

Home » Boekbespreking » The Hopi Survival Kit – Thomas E. Mails

Subtitel: The Prophecies, Instructions and Warnings Revealed by the Last Elders

Boekbespreking: Thomas E. Mails - The Hopi survival kitDe basis voor het spirituele leven van de Hopi indianen in Arizona in de VS is zo’n 1.000 jaar geleden gelegd door hun ‘messias’ Masaaw. Deze mythische (buitenaardse?) figuur liet een filosofie van eenvoud en respect voor de natuur achter. Daarnaast openbaarde hij een opmerkelijke profetie die al op veel punten is uitgekomen. Zijn lessen zijn een krachtige motor is geweest voor de spiritueel en cultureel rijke Hopi beschaving. Helaas is het grootste deel van die traditie in de afgelopen eeuw vernietigd door ‘goed bedoelende’ blanken. Onder het mom van godsdienst en beschaving werd de inheemse cultuur om zeep gebracht.

Masaaw leerde de Hopi om in de droge woestijn van Arizona niet alleen te overleven maar zelfs op te bloeien. Hun landbouw methoden zijn succesvol en respecteren de natuur.

Ook liet hij een aantal voorspellingen achter o.a. in beeld-taal op stenen tabletten. Deze zijn vergelijkbaar zijn met die van Nostradamus maar veel minder cryptisch. Zelfs moderne ontwikkelingen als auto’s, vliegtuigen en telefoon/internet (communiceren via spinnenwebben) zijn opgenomen. Maar ook maatschappelijke ontwikkelingen voor de Hopi en de wereld – vooral in de negatieve zin – worden in de voorspellingen besproken.

De auteur Thomas Mails is een expert op het gebied van de inheemse Amerikaanse cultuur. Hij werd door de Traditionele oudsten van de stam uitgekozen om de boodschap aan de wereld door te geven.

Geschiedenis – onderdrukking

Het eerste deel van het boek is een beschrijving van de geschiedenis van de Hopi. Die bestaat hoofdzakelijk uit de schrijnende manier waarop de overheid van de VS dit volk heeft getracht de blanke vorm van beschaving bij te brengen. De technieken zijn gelijk aan soortgelijke benaderingen over de hele wereld inclusief het uit huis plaatsen van kinderen om een einde te maken aan de traditionele opvoeding. Daarmee is de oorspronkelijke cultuur en met name de filosofie grotendeels vernietigd.

Veel van de Hopi mystiek is bewust buiten het boek gelaten en behandeld in andere boeken die hij over de Hopi heeft geschreven. De overweging daarin is dat lezers die de mystiek volgen zonder de filosofie er achter te begrijpen alleen een verkleedpartij spelen.

Profetie en waarschuwingen

De “Hopi Survival Kit” is de eerste volledige openbaring van de traditionele Hopi profetie. Veel van de voorspellingen zijn al uitgekomen maar het ergste moet nog komen… Dit is het cataclysme van de overgang naar een nieuw tijdperk (echo’s van de voorspellingen van de Maya’s).

De laatste ‘oudere oudsten’, sommigen boven de honderd dankzij een gezonde manier van leven, hebben hun wijsheden neergelegd in een serie nieuwsbrieven die anoniem uitgegeven werden. Hiermee kwam veel van hun filosofie eindelijk ter beschikking van de buitenwacht. De brieven waren hoofdzakelijk bedoeld als boodschap van de Traditionalisten aan de Modernisten (beïnvloed door de blanken).

Cultuur

Het land van de Hopi – wat er van over is door landjepik van de overheid en andere stammen – is heilige grond. Hierop willen de Traditionalisten hun eeuwenoude manier van leven voortzetten en spirituele betekenis aan hun bestaan geven.

Er is nog steeds een cultuur van origineel handwerk in de Hopi plaatsjes. De overheid wil toegang hiertoe beperken “om de cultuur te beschermen”.. nadat ze zelf de meeste schade heeft aangebracht. Dit eufemisme wordt gebruikt om de Tribal Council – die gedomineerd wordt door de tegenstanders van de Traditionalisten – nog meer grip op de stam te laten krijgen. De controle die men uit wil oefenen gaat zover dat alle kunst alleen via de Council verkocht mag worden. Uiteraard kent deze dienstverlening een percentage voor ‘bemiddeling’. Inderdaad zijn de Hopi een micro-cosmos van de graai-cultuur die overal op aarde toeslaat.

Boodschap

Het tweede deel van het boek bestaat uit een beschrijving van de boodschap van Masaaw. Zijn waarschuwingen zijn niet alleen van belang is voor de Hopi maar ook voor de rest van de wereld. De Hopi zijn er van overtuigd dat hun beschaving en welvaart of tegenslag een weerspiegeling zijn van de gezondheid van de rest van de wereld. Hun land en met name het stadje Hotevilla is volgens hen een micro-cosmos van de wereld. Alles wat goed en slecht is speelt zich daar in het klein af. En dat belooft niet veel goeds!

Daarnaast zijn er instructies om wel op een verantwoorde manier met de aarde om te gaan. De filosofie van de Hopi culmineert in de beschrijving van een ‘spirituele ark’ waarin wij het dramatische einde van een eeuwenlange cyclus van vernietiging en heropbouw kunnen overleven.
Maar de voorspellingen zijn niet absoluut. Er is gelegenheid om met de juiste aanpak de invloed van het cataclysme te verzachten en te overleven.

Verspreiding

Om de wereld te waarschuwen hebben vertegenwoordigers van de Hopi diverse bezoeken gebracht aan de Verenigde Naties in New York. Daar werd met belangstelling geluisterd naar de boodschap van Masaaw. Maar de VN heeft er als tandeloze praatclub weinig constructiefs mee kunnen doen, zeker omdat veel zaken pijnlijk zijn voor het gastland USA.

Conclusie

Een indrukwekkende boodschap al is de organisatie van de gegevens en de schrijfstijl van de auteur niet bijzonder bevorderlijk. Het is rommelig en matig van kwaliteit. Dat mag echter – voor de betrokken lezer – geen afbreuk doen aan de kwaliteit van de boodschap van de Hopi die je met enige moeite uit de rammelende teksten kan peuteren.

Excuses als door de verontwaardiging deze beschrijving ook een beetje rammelt…

Beoordeling van lezers op Goodreads.com.

Inkijken/Kopen op Amazon.com

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

Each of us guards a gate of change that can be opened only from the inside.Stephen R. Covey

2 gedachten over “The Hopi Survival Kit – Thomas E. Mails”

 1. Ik heb laatst gedroomd over dat iemand in mijn droom de naam Hopi liet zien en heb het opgezocht en wat er uit kwam was een indianenvolk in NO Arizona. Hoe kan dat? Waarom laten ze dat aan mij zien???

  Beantwoorden
  • Dromen zijn bedrog… zegt men. Ze missen logica omdat je onderbewustzijn de ratio mist van de bewuste (cognitieve) activiteiten van onze hersenen. Daardoor blijft het bij flarden aan herinneringen en woordassociaties die als dromen voorbij komen. Je kan een boek over het interpreteren van dromen raadplegen. Soms is het zo simpel dat je een ‘hoop’ te doen hebt en je onderbewustzijn komt met het woord ‘Hopi’ op de proppen dat toevallig (?) een Indianenstam blijkt te zijn. Maar dat is een gelegenheid om kennis te nemen van een indrukwekkende en intrigerende cultuur die zo heel anders – en veel dichter – bij de natuur staat en daar bewuster en harmonischer mee kan omgaan.

   Er zit niet iets buiten jezelf achter de droom, het zit allemaal tussen je oren. De menselijke geest blijft nog steeds een raadsel v.w.b. het bewustzijn, om over het onderbewuste maar te zwijgen. Sommige dromen zijn signalen over iets dat in je leven dwars zit (bewust of onderbewust). Dit kan met name spelen als het herhalende dromen of thema’s zijn. Probeer wat te doen met dergelijke signalen.

   Beantwoorden

Plaats een reactie