The Happiness Hypothesis – Jonathan Haidt

Subtitel: finding modern truth in ancient wisdom

Boekbespreking: Jonathan Haidt - The happiness hypothesisWat is er waar van volkswijsheid (spreuken) en filosofie (oude wijsheid)? Sociaal psycholoog Haidt nam een tiental grote onderwerpen en toetste deze aan moderne psychologische inzichten. De resultaten waren verrassend. De wijsheid van de eeuwen bleek niet stoffig of achterhaald maar vaak nog heel actueel toepasbaar.

  1. Onze gespleten persoonlijkheid
  2. Jezelf veranderen
  3. Wederkerigheid die bijt
  4. De fouten van anderen
  5. Het streven naar geluk
  6. Liefde en afhankelijkheid
  7. Tegenslag om buigen
  8. De goede kant van waarden
  9. Goddelijkheid met of zonder god
  10. Geluk is tussen de regels te lezen

In de moderne tijd leven we gejaagd en het keurslijf van georganiseerde religie en sociale controle is niet meer aanwezig. Dus wat gebruiken we om ons leven toch richting en structuur te geven? Oude spreuken en filosofie (met name het Stoïcisme) krijgen een moderne psychologische onderbouwing aan de hand van de bovenstaande onderwerpen.

Beoordeling van lezers op Goodreads.com.

Zie ook van Haidt, ‘The righteous mind’ (waarom mensen van goede wil toch sterk verdeelt zijn door politiek en religie).

Inkijken/Kopen op Amazon.com

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Met een gratis abonnement op onze nieuwsbrief Groei Momenten ontvang je maandelijks nuttige tips voor Persoonlijke Groei! Zie Archief.
Bovendien krijg je het ebook Bekentenissen van een Stephen Covey fanboy als abonnee op onze nieuwsbrief.

Inspiratie:

If you're unsure about a decision, then the answer is no.Naval Ravikant

Plaats een reactie