The Happiness Advantage – Shawn Achor

Home » Boekbespreking » The Happiness Advantage – Shawn Achor

Subtitel: De 7 principes voor succes en prestatie op het werk

Boekbespreking: Shawn Achor - The happiness advantageVoor zijn carrière als bedrijfsadviseur op psychologisch gebied was Achor docent en professor op de prestigieuze Harvard Universiteit. Hij studeerde daar af op positieve psychologie. Daarna doceerde hij er 12 jaar lang over dat onderwerp. Hij gaf o.a. een cursus over “Happiness” die één van de meest populaire cursussen was op de universiteit.

Wat is Positieve Psychologie?

Traditionele psychologie houdt zich voornamelijk bezig met pathologie, afwijkingen van wat als normaal gedrag wordt gekwalificeerd. Dat is op zich al een subjectieve interpretatie! Het laat grotendeels buiten beschouwing wat mensen goed aangepast maakt, succesvol en gelukkig.

Sinds het einde van de vorige eeuw hebben een aantal onderzoekers zich juist gericht op deze laatste aspecten. Daarvoor ontworpen ze een scala aan subtiele psychologische onderzoeken uit te vinden waarom sommige mensen beter functioneren. Hierbij kwamen veel factoren boven water die ons motiveren in ons handelen en en ons optimaal functioneren bepalen.

Dit boek (2013) is het vervolg op Before Happiness (2010) en bevat het resultaat van toepassing van positieve psychologie in veel verschillende types organisaties.

De zeven principes

Op basis van research en concrete ervaringen formuleert Achor 7 principes die voorspellend zijn voor succes en resultaat.

 1. Het voordeel van een positieve instelling
  Positief ingestelde hersenen hebben een voordeel t.o.v. degenen die neutraal of negatief ingesteld zijn. Leer jezelf om positiviteit te benutten om je productiviteit en prestaties te verbeteren.
 2. Instelling en kracht
  Hoe we de wereld ervaren en ons vermogen om er in te functioneren verandert steeds afhankelijk van je instelling. Gebruik je instelling als een hefboom voor je kracht  (talent) om meer tevreden en succesvol te zijn.
 3. Het Tetris effect
  We leggen de basis voor falen wanneer onze hersenen vast komen te zitten in een patroon van stress, negativiteit en falen. Leer om mogelijkheden te herkennen kunnen en gunstige gelegenheden te benutten.
 4. Omhoog vallen
  Onder druk van verlies, stress en crisis zoeken onze hersenen verschillende paden naar oplossingen. Leer om niet alleen een weg uit probleem situaties te vinden maar om met die instelling gelukkiger en succesvoller te zijn.
 5. De Zorro cirkel
  Onder druk dreigen onze emoties ons te overweldigen. Concentreer je eerst op beperkte en haalbare doelen om dan geleidelijk groter wordende doelen op te pakken.
 6. De 20 seconden regel
  Volhouden is soms moeilijk omdat onze wilskracht beperkt is. En als de wil faalt dan vallen je makkelijk terug op oude gewoontes. Door kleine aanpassingen te maken in je energie kan je het pad van de minste weerstand vermijden en slechte gewoontes vervangen door goede.
 7. Sociaal investeren
  Veel mensen sluiten zich af voor anderen wanneer ze onder druk staan. Succesvolle mensen investeren in vrienden en kennissen als steun. Ons sociale netwerk is één van de belangrijkste voorspellers van succes.

Conclusie

Met deze principes kan je:

 • obstakels overwinnen
 • slechte gewoontes ombuigen
 • meer efficiënt en productief worden
 • gelegenheden benutten
 • ambitieuze doelen bereiken
 • je volledige potentieel benutten.

Aan de hand van deze principes leerde Achor duizenden studenten aan de Harvard universiteit om meer positief in het leven te staan. Later adviseerde hij honderden bedrijven over de hele wereld over het creëren van een positieve bedrijfscultuur en het beter benutten van het potentieel van werknemers.

Beoordeling van lezers op Goodreads.com.

Inkijken/Kopen op Amazon.com

 

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

If you don't know what you want, you will be told what you want, and you will believe it.Dan Koe

Plaats een reactie