The Community Cure – James Maskell

Home » Boekbespreking » The Community Cure – James Maskell
Leestijd: 4 minuten

Subtitel: Transforming health outcomes – together (gezondheidszorg)

The Community Cure / James Maskell

Maskell is een econoom die door zijn werk in aanraking kwam met de gezondheidszorg. Hij is daardoor goed bekend met de complexe kostenstructuur en de problemen die de medische ‘machine’ met zich meebrengt.

Een conclusie die hij trok is dat de traditionele aanpak steeds meer in de problemen komt. Huisartsen krijgen van de verzekeraars 10 minuten (of minder) per consult. Ze zijn daardoor nauwelijks meer in staat om te luisteren naar hun patiënten en goede informatie te geven. Ze hebben de titel ‘arts’ maar zijn in feite hoofdzakelijk verkopers voor de farmaceutische industrie. Burnout komt te vaak voor en er is onvrede met het vak en de hoge belasting met administratieve procedures voor de verzekeraars.

Groepen voor veel voorkomende klachten

Er zijn over de hele wereld artsen die het roer hebben omgegooid en dat aantal neemt met name in de VS snel toe. In plaats van voor sommige aandoeningen 8 patiënten achter elkaar te zien, vergaderen ze met een groep van 8 patiënten. Door mensen met overeenkomende klachten in contact met elkaar te brengen, is er meer zelfwerkzaamheid. Bovendien kan de arts in anderhalf uur veel meer informatie overdragen over de problematiek van een aandoening. Ook het aantal vragen uit de groep helpt alle deelnemers. Groepsconsulten werken zelfs bij de intake van patiënten met veel voorkomende klachten. De informatie behoeft maar één keer overgedragen te worden en er is tijd voor ondersteuning bij het invullen van formulieren. Het resultaat is meer tijd en aandacht voor algemene en met name chronische klachten en aanzienlijk meer tevredenheid bij de patiënten.

De arts hoeft de informatie over de ziekte of aandoening maar 1 keer uit te leggen en met meer detail. Ondertussen horen de patiënten ook de problemen en vragen die anderen hebben. Bovendien kunnen ze ervaringen direct met elkaar uitwisselen. Hierdoor is het resultaat van het groepsconsult vele malen beter dan van individuele consulten. De inkomsten van de arts blijven gelijk maar er is minder 1 op 1 begeleiding van patiënten nodig. Sommige verzekeraars beginnen in te zien dat dit werkt en steunen het.

Onderlinge steun

Vaak vormen de patiënten ook na het consult (of cursus) een gemeenschap die ze onderlinge steun van lotgenoten geeft en informatie blijft uitwisselen. In de groep leren ze ook verantwoordelijkheid te nemen voor hun gezondheid. Met name veel chronische klachten zijn het gevolg van een verkeerde manier van leven. Voeding, stress, slaap, etc. spelen een grote rol. Farmaceutische producten zijn veelal symptoombestrijding die geen grondoorzaken wegnemen. De dokter om een pil vragen en dan gewoon doorgaan met je (riskante) manier van leven is geen goede oplossing op de lange termijn. Een hoestdrank zet geen zoden aan de dijk, als je door blijft gaan met roken!

Met name voor ziektes en aandoeningen waarbij preventie een belangrijke rol kan spelen, is deze aanpak te prefereren. Voorbeelden hiervan zijn:

  • zwangerschap, uiteraard geen ziekte maar een conditie waarbij onderlinge steun veel uit kan maken
  • diabetes en overgewicht, veelal dezelfde oorzaken, ervaringen delen en elkaar steunen
  • gewrichtsklachten
  • spieraandoeningen en blessures
  • etc.

Artsen moeten leren

Het werken met groepen schrikt veel artsen in eerste instantie af. Groepen patiënten hebben wel een eigen dynamiek en je moet bedacht zijn op wat er mis kan gaan. Maar de voordelen zijn overwegend.
Artsen moeten deze aanpak leren en hiervoor zijn cursussen en pakketten beschikbaar die veel praktijkervaring overdragen. Zien is geloven, en na een positieve ervaring is er al snel enthousiasme.

Wat Maskell wil bereiken is dat artsen weer meer liefde voor hun vak krijgen. Dat was ook al het onderwerp van zijn eerste boek, “The Evolution of Medicine: Join the Movement to Solve Chronic Disease and Fall Back in Love with Medicine”.

Ook is hij een voorstander van Functionele Geneeskunde. Dit is een benadering, waarbij het niet gaat om het snel selecteren van een behandelmethode, maar om grondig de oorzaken van aandoeningen te onderzoeken. Dit vereist meer uitgebreide onderzoeken, zoals bloedtesten, dan gebruikelijk is. Laboratoria springen daarop in met constant betere en meer betaalbare testen. Het is ook een erkenning van het feit dat iedere patiënt verschillend is en dat symptoombestrijding geen valide optie is.

Een nieuwe gezondheidszorg

The Community Cure / James Maskell / Model

Maskell heeft, samen met anderen, een organisatie opgericht om artsen te helpen hun praktijk aan te passen en groepsconsulten in te bouwen. Bovendien is hij de motor achter het ‘Functional Forum’ waarbij artsen en specialisten van over de hele wereld bijeenkomen om de stand van zaken op het gebied van Functionele Geneeskunde te bespreken en te promoten.

Indrukwekkend is zijn schets van een nieuw model van de gezondheidszorg. Dit gaat niet uit van de traditionele piramide van huisarts naar specialist. In plaats van hiërarchie zijn er concentrische cirkels die van preventie geleidelijk overgaan naar intensieve therapie en invasieve ingrepen.

Dit wordt vormgegeven in het model van de 5 C’s:

  • Culture; de manier waarop wij leven en werken, kleine groepen die lokale contacten onderhouden en elkaar steunen met – wanneer nodig – begeleiding door een arts
  • Community; netwerk van 1e-lijn ondersteuning
  • Coaching; lifestyle begeleiding en therapie, voornamelijk 1 op 1
  • Care; intensieve en acute hulp wanneer de voorgaande cirkels onvoldoende resultaat geven
  • Cost sharing; geen zorgen over kosten door groepsverzekeringen die aanzienlijk minder kunnen kosten dan de meeste commerciële aanbieders

Met name voor chronische aandoeningen zijn de eerste twee stappen, Cultuur en Gemeenschap, effectiever dan individuele bezoeken aan de huisarts.

Een omwenteling in de gezondheidszorg?

Ook maatschappelijke organisaties zoals kerken, lokale overheid en zelfs bedrijven kunnen helpen om bij te dragen aan een ommekeer in het denken over gezondheidszorg. Het huidige systeem is ZIEK!

Al met al is het een indrukwekkend boek. Het is niet geschreven door een arts, maar door een bevlogen insider die weet dat de huidige aanpak veel problemen geeft, met name voor chronische aandoeningen. Aandacht voor patiënten en armslag voor artsen kunnen de gezondheidszorg weer gezond en betaalbaar maken. Maskell is een voorstander van klein beginnen, steun zoeken en het systeem van binnenuit omvormen.

Ook in Nederland zien we dergelijke ontwikkelingen komen. Gelukkig!
Zie o.a. Centering Pregnancy: met z’n tienen naar de verloskundige.

Het boek is te koop bij Bol.com en Amazon.

Zie ook de fundamenten Fysieke gezondheid en Mentale gezondheid.

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om (passief) over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

The noblest profession in life is one that allows you to use all your talents and skills, most of the time, for many of the nicest people, to achieve meaningful results.

Plaats een reactie