The 5 second rule – Mel Robbins

Home » Boekbespreking » The 5 second rule – Mel Robbins

Boekbespreking - 5 second rule - Mel RobbinsSubtitel: Transform your life, work and confidence with everyday courage.

Het probleem om ergens mee te beginnen is de Activatie Energie die nodig is om traagheid te overwinnen. Bij het aanduwen van een auto zijn de eerste paar centimeter moeilijk maar rolt hij eenmaal dan helpt het momentum om het voertuig in beweging te houden.

Bekend maar niet succesvol

Mel Robbins was een succesvolle advocate die volop aan het werk was en o.a. door CNN als deskundige herhaaldelijk ingeschakeld werd. Maar was ze succesvol en ‘gelukkig’? Nee, haar carrière ging niet over rozen. Ze leek een succesvolle zakenvrouw maar was in werkelijkheid erg onzeker en financieel niet onafhankelijk.

Er werd veelvuldig een beroep op haar gedaan maar ze was niet in staat om daarmee voldoende inkomen te genereren. Daarnaast zat haar man zat dik in de financiële problemen omdat zijn succesvolle restaurant formule meer financiering vergde dan beschikbaar was.

Aftellen om te starten

Op een gegeven moment lag ze ’s ochtends uitgeput in bed na een slapeloze nacht vol zorgen. De avond ervoor had ze op de TV een lancering van een NASA raket gezien. Na lang aftellen ging de raket uiteindelijk met ‘5, 4, 3, 2, 1, Ignition!’ de lucht in. En opeens wist ze het! “Ik moet gewoon BEGINNEN om mijzelf uit de shit te trekken. Ik moet de uitdaging aangaan en niet wachten op motivatie. En dus zei ze tegen zichzelf “voordat ik twijfel of ik het wel aankan… 5, 4, 3, 2, 1, GO!”. Het lijkt kinderachtig omdat in het begin hardop tegen jezelf te zeggen… maar het werkt wel. Je overkomt je problemen alleen door Actie te ondernemen.

Psychologie

Pas later kwam ze achter de psychologie die haar proces van groei mogelijk maakte en ze maakte daar een uitgebreide literatuur studie van. De activatie energie die nodig is om een proces te starten moet ergens vandaan komen. Net zoals we een lucifer gebruiken om een kaars of een kampvuurtje aan te steken, is het kleine beetje energie waarmee de lucifer afgestreken wordt genoeg om het zwavel van de kop van de lucifer te ontsteken, en uiteindelijk het kaarsvet of het hout. Voor degenen die pas deze eeuw geboren zijn… ‘Lees Gasaansteker i.p.v. lucifer’ :-).

Wacht niet op motivatie

Tijdens interviews is een favoriete opmerking van Mel, “Motivation is bullshit”. Wachten op motivatie is onzin en per definitie demotiverend. Idem met wachten op inspiratie. Begin met iets te doen door met 5-4-3-2-1 de Activatie Energie te leveren om te beginnen. Hoe klein het begin ook is, je bent gestart en het laat je creatieve sappen stromen. Zodra je wat voortgang begint te maken dan zal je dat in de meeste gevallen vanzelf motiveren om door te zetten. Vier de kleine successen en bouw ze uit tot grote overwinningen van jezelf en je doelen.

American dream

Het persoonlijke verhaal van Mel is een typisch Amerikaans succes. Je trekt jezelf als baron van Munchhausen aan je schoenveters uit de modder en maakt je werk en privéleven een succes waar iedereen jaloers op mag zijn. Maar het komt je niet aanwaaien! Ben je eenmaal begonnen dan moet je doorzetten en het zelfvertrouwen ontwikkelen om steeds weer weerstanden te overwinnen en je doelen te bereiken en voorbij te streven. Het mooiste is om je ondertussen te ontwikkelen tot een beter mens met een gezonde levensstijl en een robuuste filosofie. Op die manier kan je geluk vinden in het proces van je verantwoordelijkheden terwijl je open staat voor de mensen om je heen.

Een goed leesbaar werkje dat je kan gebruiken om je uitstelgedrag te doorbreken.
Aan het einde van het boek staat een verwijzing naar een gratis serie Mentor video’s waarin Mel je heel persoonlijk vanuit haar huis aanspreek over de onderwerpen uit het boek. Heel leerzaam om te volgen.

Mel’s TED talk “Stop screwing yourself over!” is een legendarisch optreden dat je niet mag missen.

Dus: 5, 4, 3, 2, 1, Boek bestellen!

Beoordeling door lezers op Goodreads.com.

Inkijken/Kopen op Amazon.com

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

When we dehumanize and demonize our opponents, we abandon the possibility of peacefully resolving our differences, and seek to justify violence against them.Nelson Mandela

Plaats een reactie