Personal Development for smart people – Steve Pavlina

Boekbespreking: Personal Development for Smart PeopleSubtitel: The conscious pursuit of Personal Growth

Persoonlijke Ontwikkeling is de basis voor de zelf-help industrie. Die wereld kent ook zijn buitenbeetjes en Pavlina is er één van. Als je in staat bent om dit boek helemaal uit te lezen… dan weet je heel goed waar je aan begint als je het pad van Persoonlijke Ontwikkeling inslaat.

Pavlina heeft een eigen model ontwikkeld waarmee hij een unieke visie op zijn realiteit toelicht. Niet alleen voorbeelden en anekdotes maar een set van fundamentele principes die voor hem de basis vormen van persoonlijke ontwikkeling.

Maar zoals alle bloggers die hun nek uitsteken met een uniek persoonlijke visie is Pavlina een controversiële persoon.

Het eerste deel van het boek beschrijft stap voor stap de 4 basis principes:

  • Truth (waarheid)
  • Power (Kracht)
  • Love (liefde)

De verbinding tussen deze drie Fundamenten is Intelligentie.

Steve Pavlina diagram

De verbindingen tussen c.q. de combinatie van de drie Fundamenten zijn:

  • Waarheid en Liefde = Eenheid
  • Waarheid en Kracht = Autoriteit
  • Kracht en Liefde = Moed

Voor elk van deze fundamenten werkt hij vervolgens de aspecten uit. Voor bv. Waarheid zijn de aspecten Waarneming, Voorspelling, Accuratesse, Acceptatie en zelfbewustzijn.

Op deze manier bouwt hij een visie op die hij zelf wil toepassen voor de beslissingen in zijn leven. Maar er blijven veel vragen open. Zoals of  “waarheid” objectief te kwantificeren is of dat het alleen maar om individuele “meningen” gaat. De waarheid van de één is de onwaarheid van de ander.

Praktische toepassing voor Persoonlijke Ontwikkeling?

In het tweede deel van het boek werkt hij de principes uit in praktische toepassingen die hij toelicht aan de hand van zijn eigen ervaringen.

Het resultaat is een levensbeschouwing en filosofie gebaseerd op waarden. De uitdaging is om de aspecten van deze ‘leer’ geleidelijk in te bouwen in je leven als een leidraad voor de realiteit van elke dag. De waarden hebben parallellen met de Virtues van het Stoïcisme (Wijsheid, Moed, Rechtvaardigheid en Matigheid) maar met een coherente structuur en goed uitgewerkte aspecten. Of het praktisch toepasbaar is zonder de toetsing van een paar millennia zoal bij het Stoïcisme is maar de vraag…

Ook al pas je er weinig van toe, dan is het boek zeker de moeite waard om je aan het denken te zetten over je eigen levenswaarden.

Beoordeling door lezers op Goodreads.com.

Inkijken/Kopen op Amazon.com

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Met een gratis abonnement op onze nieuwsbrief Groei Momenten ontvang je maandelijks nuttige tips voor Persoonlijke Groei! Zie Archief.
Bovendien krijg je het ebook Bekentenissen van een Stephen Covey fanboy als abonnee op onze nieuwsbrief.

Inspiratie:

For the first time (in history... in the 21th century), substantial and rapidly growing numbers of people have choices. For the first time, they will have to manage themselves. And society is totally unprepared for it.Peter Drucker

Plaats een reactie