The end of Alzheimer – Dale Bredesen

Home » Boekbespreking » The end of Alzheimer – Dale Bredesen

Subtitel: The First Program to Prevent and Reverse Cognitive Decline

The end of Alzheimer - Dale Bredesen

In het boek doet de medische onderzoeker en arts Dale Bredesen verslag van tientallen jaren onderzoek naar de oorzaken van Alzheimer.

Al in 2012 begint hij de opgedane inzichten toe te passen op patiënten met Alzheimer en dementie. Hij volgt niet de wetenschappelijke methode van 1 medicijn voor 1 oorzaak. Dat duurt veel te lang en het probleem is te complex. Hij ontwikkelt een protocol met een breed spectrum van lifestyle maatregelen en supplementen, vrijwel zonder producten van de farmaceutische industrie.

Alzheimer explodeert

De ziekte van Alzheimer (AD) is een groot en schrikwekkend snel groeiend probleem. Het is een dramatische ziekte voor de patiënten en hun omgeving. Het is een uitzichtloze ziekte, zoals kanker dat was en deels nog steeds is.
De farmaceutische industrie heeft na jarenlange investeringen de hoop opgegeven en vrijwel alle programma’s naar medicijnen voor deze aandoening liggen stil. De voorhanden medicijnen remmen de kwaal wat af – met ongewenste bijwerkingen – maar zijn alleen symptoombestrijding.

De capaciteit voor de opvang van patiënten is nu al een probleem en dat wordt alleen nog maar erger. De belasting voor de familie van patiënten wordt hoog, als geen opvang gevonden kan worden. Wereldwijd worden in 2020 rond de 50 miljoen slachtoffers verwacht en de kosten in de VS overschrijden de 200 miljard dollar. De levensverwachting van patiënten is meestal laag. De oudere patiënten overlijden vaak binnen een aantal jaren aan bijkomende factoren zoals hartklachten, longontstekingen en kanker.

De situatie is vergelijkbaar met de diabetesepidemie. Inmiddels is er de consensus dat verkeerde voedingspatronen daar de hoofdoorzaak is. Bovendien is dat in de meeste gevallen zonder medicatie op te lossen, met een actieve rol voor de patiënt.

De oorzaken van Alzheimer

Patiënten krijgen toenemende hoeveelheden Amyloid verstoppingen en ‘Tau’ verknopingen in de hersenen. Doorgaans zijn ze al op leeftijd (60 jaar en ouder) maar het slaat ook toe bij  mensen die tientallen jaren jonger zijn. De meeste wetenschappers gaan ervan uit dat de oorzaken complex en onbekend zijn. Het is een terminale ziekte en daar is helaas niets aan te doen.
Er is een verhoogd risico voor de ziekte door een genetische aanleg, maar de oorzaak van de aandoening ligt niet primair in de genen. Omgeving en levensstijl spelen een overwegende rol.

Wetenschappers kijken naar individuele processen, proberen die te begrijpen en er werkzame stoffen op los te laten. Dat is een proces dat samen met officiële goedkeuring van medicijnen veel geld en vooral tijd vergt.
Zo begon Bredesen ook met zijn team. Aan diverse universiteiten en medische centra werkte hij aan het doorgronden van de onderliggende processen. Steeds meer kwam hij tot de conclusie dat de beruchte Amyloid-beta geen oorzaak was maar een gevolg van het overactieve afweersysteem van het lichaam.

De lijst met processen die samen de conditie veroorzaken bleef toenemen. In het boek worden er tientallen genoemd en de teller gaat inmiddels richting 50. Bredesen vergelijkt de gevonden oorzaken met gaten in het dak van een huis. Zolang je niet de meeste en vooral de grootste gaten aanpakt, is het dweilen met de kraan open.

Bredesen onderscheid 3 types Alzheimer die voortkomen uit de hoofdzakelijke oorzaken:

1. Ontstekingen en een overactief immuunsysteem.
2. Gebrekkig metabolisme met een gebrek aan voedingsstoffen voor de hersenen
3. Schimmels en Toxinen
Op basis van deze classificatie beschrijft hij Alzheimer type 1, 2 en 3.

Het ReCODE protocol

Het ‘dichten van de gaten’ om de oorzaken aan te pakken vereist een rigoureuze aanpak van de lifestyle van de patiënt. Daarvoor is actieve ondersteuning van diens omgeving nodig en van de patiënt zelf.

Het protocol werd in het begin MEND genoemd (Metabolic Enhancement of Neurodegeneration). Later werd de naam aangepast naar ReCODE (Reversal of Cognitive Decline).

De aanpak verbetert de toestand van de patiënten aanzienlijk. Van de bijna 1.000 patiënten waarop het is toegepast is bij een grote meerderheid succes geboekt. Voor de behandeling worden standaard testen afgenomen die de ernst en de aard van de mentale achteruitgang vastleggen. Tijdens de behandeling worden deze testen herhaald en daaruit blijkt dat het werkt. Sommigen kunnen hun werk weer oppakken en zijn na jaren nog steeds actief en gezond. 

Allereerst worden uitgebreide testen gedaan om het type Alzheimer vast te stellen. Daarna worden consequent de individuele oorzaken aangepakt. Vooral in het begin betekent dit een extreem dieet met veel supplementen. De laatste hebben soms speciale samenstellingen (chemische verbindingen van sporenelementen, vitamines, etc.) die effectiever blijken te zijn dan wat gebruikelijk is.

Oorzaken aanpakken

Het ReCODE protocol pakt de onderstaande zaken aan. Deze worden vaak gemist of niet adequaat behandeld door traditionele behandelmethodes:

 • Insuline ongevoeligheid: Dit is in een groot deel van de Westerse wereld een toenemend probleem. Maar het goede nieuws is dat het oplosbaar is met een aangepast dieet. Minder medicijnen of in overleg geheel afbouwen.
 • Ontstekingen en infecties: Door deze veelal chronische klachten niet op te merken en/of niet te behandelen, beschadigen de hersenen zonder dat je het merkt.
 • Optimalisatie van hormonale processen en voedingsstoffen specifiek voor de hersenen, kunnen veel problemen voorkomen en genezen.
 • Blootstelling aan chemische en biologische toxines zorgt voor opname in organen zoals de hersenen en kunnen ‘mysterieuze’ symptomen veroorzaken. Pijnstillers en ontstekingsremmers geven alleen symptoombestrijding. Deze stoffen vergiftigen je 24 uur per dag en de gevolgen zijn cumulatief.
 • Hoe weet je dat je hersenen niet meer goed functioneren? Het is soms aan kleine zaken te merken die je af doet met ’ouder worden’. Er zijn testen en oplossingen. Hoe eerder je erbij bent, des te beter.

De kosten van het onderzoek en de voorgeschreven supplementen zijn aanzienlijk. Maar als het werkt dan ben je bereid om dat op te brengen. De verzekeringsmaatschappijen kijken het met argusogen aan, maar beseffen maar al te goed dat de traditionele aanpak ook voor hen aanzienlijke problemen inhoudt.

Succes, preventie en kritiek

Zonder actieve bijdrage van de patiënt en ingrijpende wijzigingen in de lifestyle lukt het niet. Bredesen is controversieel maar durft protocol toe te passen omdat hij geen farmaceutische voorschriften overtreedt. Voor de meeste maatregelen is van toepassing, ‘baadt het niet dan schaadt het niet’ (afgezien van je portemonnee).

Een mooie belofte van het protocol is, dat het niet alleen klachten verhelpt, maar dat het ook preventief ingezet kan worden. Door het aanhouden van een aantal leefregels kan iedereen er de voordelen van genieten. De essentie is het volgen van een ontstekingsremmend dieet dat al bekend is van andere specialisten voor hartaandoeningen en sommige soorten kanker. 

De kernpunten van het ReCODE protocol tegen Alzheimer

Met het boek en de claims dat Alzheimer te voorkomen en te genezen is, steekt Bredesen uiteraard zijn nek uit. Veel collega’s zijn niet overtuigd en de lobby van de farmaceutische industrie zal er ongetwijfeld ook bovenop zitten. Waar gehakt wordt, vallen spaanders.

Soms is het de kritiek dat de gebruikelijke werkwijze niet wordt gevolgd (stap voor stap en dubbel-blinde controlegroepen) waardoor niet ‘wetenschappelijk’ gewerkt wordt. Anderen duiken op een enkel punt zoals het advies om oude amalgaamvullingen te laten verwijderen, dat ze als ‘niet bewezen’ aanvallen. De gevestigde orde is vooralsnog niet van plan hun aanpak te wijzigen, ook al staan ze onmachtig tegenover Alzheimer.

Er zijn ook mensen die vertellen over het gebrek aan succes met het protocol en de hoge kosten. Bredesen vermeld dat heel subtiel met o.a. een verhaal van een patiënt die aangaf het protocol te (willen) volgen maar ‘niet in staat was om haar voorliefde voor gebakjes op te geven’. En er zullen ongetwijfeld gevallen zijn, waarbij het protocol ondanks alle onderzoeken en adviezen niet aanslaat. Voor een nieuwe aanpak is 100% succes vrijwel onmogelijk bij gebrek aan een ‘magische pil’. De diagnose is wel te stellen, maar de juiste oorzaken en passende behandeling zijn nog steeds moeilijk.

De conclusie lijkt gerechtvaardigd dat met een enkele ‘genezen’ patiënt, Bredesen en zijn team al 100% voorliggen op de farmaceutische industrie. En er zijn honderden succesverhalen die als gedetailleerde case-studies zijn gepubliceerd.
Inmiddels werken er steeds meer andere artsen met het protocol. In de VS al tientallen klinieken en ook internationaal is er veel interesse.

Zie ook de website van Dale Bredesen en zijn team, End Cognitive Decline.

Adviezen

Wat is volgens Bredesen een gezonde aanpak?:

 • Voed je brein met een rijk dieet aan groenten, fruit, goede granen, peulvruchten, zaden en noten.
 • Je hoeft geen gymnast te zijn om actief te blijven; stel een doel om elk uur een paar minuten te bewegen, makkelijke en plezierige routines thuis, op weg naar en tijdens je werk. Yoga, ademhalingsoefeningen, wandelen in de natuur. Maak ruimte voor mindfulness en ontstressen.
 • Ontwikkel een gewoonte van 7 tot 8 uur herstellende slaap per nacht. Een paar uur voor bedtijd al ontspannen, schrijf of praat problemen van je af en plan voor de volgende dag.
 • Stel je sociaal op en daag je brein uit met nieuwe uitdagingen zoals een taal leren, actieve hobby’s, muziek spelen of luisteren. Dit zijn allemaal zaken die je weerstand geven tegen mentale achteruitgang.

De belangrijkste aanbevelingen

 •  Volg een dieet dat voornamelijk op groenten is gebaseerd. Schep die eerst op (3/4 van je bord vol), al het andere is een aanvulling. Groenten, liefst biologisch, blijken volgens veel onderzoeken een belangrijke bijdrage voor gezonde hersenen. Je kan er de kans op dementie met 50% mee verminderen.
 • Blijf actief. Wij zitten te veel en daar zijn wij evolutionair niet op gebouwd. Thuis, in de auto, op het werk, tijdens ontspannen, etc. Onze hersenen functioneren beter in een gezond lichaam dat regelmatig beweegt. Alleen al de toevoer van zuurstof naar de hersenen kan je daarmee belangrijk verbeteren. Het regelmatig gebruik van je spieren is goed voor je geheugen.
 • Na inspanning heb je een ongestoorde slaap nodig om te herstellen. Een goede slaap is nodig om afvalstoffen die tijdens bewustzijn en activiteit overgebleven zijn, af te voeren. Bereid je ‘s avonds voor op de slaap met rustgevende ontspanning.
 • Ontspannen betekent stresshormonen als cortisol afbouwen. Het beheersen van stress is vitaal voor je gezondheid. Je kan niet goed functioneren als je constant gespannen bent. Relativeer zaken, laat je niet opjagen, mediteer, pas mindfulness toe en breng regelmatig tijd in de vrije natuur door (al is het maar een stadspark). Goede stress zijn uitdagingen die je plezier geven door expressie van je voorkeuren en vaardigheden. Chronische stress is slopend.

Alternatieven voor ReCODE?

Een voorbeeld is het medisch centrum van de ‘Loma Linda’ universiteit in Californië. Daar wordt in het ‘Memory Center’ ook aan Alzheimer gewerkt. Hun aanpak heeft overeenkomsten met die van Bredesen en kijkt o.a. naar de lifestyle van de patiënten. 
Zie het Loma Linda Memory Center en het artsen echtpaar Herzai dat ook een boek over dit onderwerp schreef.

Ook in de Functionele Geneeskunde slaat deze aanpak aan. Het is een holistische benadering en elke patiënt wordt als apart individu behandelt zonder te generaliseren. Niet direct kijken welke pil voorgeschreven kan worden na het constateren van een paar symptomen, maar een gedegen onderzoek naar aanleidingen van wat er mis gaat in het menselijke lichaam (en geest).

Er is aangekondigd dat er in augustus 2020 een boek verschijnt met gedetailleerde beschrijving en recepten van ReCODE. Dat lijkt primair bedoeld voor toepassing door personen zonder een medische opleiding.

Zie ook het artikel op Vita-Info.nl.

Bestellen via Bol of Amazon.

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

A sense of purpose is one of the cornerstones of human flourishing.CenterHealthyMinds.org

Plaats een reactie