Outliers – Malcolm Gladwell

Home » Boekbespreking » Outliers – Malcolm Gladwell

Boekbespreking: Malcolm Gladwell - OutliersSubtitel: The story of success

Gladwell heeft de gave om feiten op een boeiende manier te vatten in verhalen. Saaie statistieken en ogenschijnlijk stoffige achtergronden worden onderhoudend en erudiet aan de lezer voorgeschoteld.

Outliers gaat over de buitenbeentjes. Succesvolle mensen die buiten de norm presteren maar ook een situaties waar subtiele cultuurverschillen grote gevolgen hebben.

Het boek bestaat uit twee delen, Mogelijkheden en Erfenissen.

De Mogelijkheden gaan o.a. over:

  • Wat was de reden waarom in een Amerikaans dorpje de mensen hoofdzakelijk van ouderdom stierven terwijl ze niet super-gezond aten. Antwoord: ze kwamen uit Europa en hadden hechte familiebanden en een sterk gemeenschapsleven.
  • Waarom worden zoveel succesvolle sporters geboren in de eerste maanden van het jaar. Antwoord: ze hebben maanden voorsprong op leeftijdsgenoten die later in het jaar worden geboren.
  • Wat verklaard (een deel van) het succes van de Beatles? Antwoord: ze moeten tijdens hun periode in Hamburg tot 9 uur per dag spelen en die oefening maakte ze muzikale meesters. Oh ja, en wat talent…

De Erfenissen behandelen o.a.:

  • Waarom vloog een Koreaans vliegtuig te pletter? Antwoord: de co-piloot en de boordwerktuigkundige durfden zelfs niet te suggereren dat hun baas – de hoofd-piloot – een fout kon maken; not-done in Korea.
  • Waarom zijn Aziaten beter in wiskunde? Antwoord: ze hebben een eenvoudiger getallen systeem waardoor hoofdrekenen veel makkelijker is.
  • Wat verklaard de werklust van veel Aziaten die naar westerse landen zijn geëmigreerd? Antwoord: in de rijstvelden werkten ze 360 dagen per jaar met de hand (voor 3 oogsten per jaar). Daartegenover oogst een westerse boer 1 keer per jaar graan met mechanische hulpmiddelen.

Conclusie

De redenen achter ‘onverklaarbare eigenschappen’ van mensen zijn soms te vinden in subtiele achtergronden. Gladwell rapporteert over economische en geschiedkundige informatie op zijn unieke manier. Daarmee maakt hij die bevindingen begrijpelijk voor een breed publiek.

Voor je persoonlijke ontwikkeling is dit een boek dat je ogen kan openen. Achter de oppervlakkige realiteit  van alledag liggen vaak subtiele verklaringen.

Beoordeling van lezers op Goodreads.com.

Inkijken/Kopen op Amazon.com

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

When would NOW be a good time?Tony Robbins

Plaats een reactie