One minute mentoring – Blanchard / Diaz-Ortiz

Home » Boekbespreking » One minute mentoring – Blanchard / Diaz-Ortiz

Subtitel: How to find and work with a mentor – and why you’ll benefit from being one

Veel mensen hebben behoefte aan begeleiding in hun loopbaan of leven. Ze hebben veel vragen over het maken van keuzes en kunnen die niet bij anderen met ervaring kwijt kan. Vroeger was een ouder familielid of een kennis or een gezagsdrager zoals een dominee, priester of schoolhoofd degene die anderen advies en begeleiding gaf. Tegenwoordig zijn mensen autoriteit vaak niet meer bereid om anderen te begeleiden. En dus zoeken we naar anderen en meestal mensen die een succesvolle loopbaan hebben of hadden. Mentoring is doorgaans heel positief voor zowel de mentee als de mentor.

Veel bedrijven – wellicht wat meer in de VS – bieden mentoring programma’s maar vaak alleen voor de potentiële hoogvliegers. Mensen die middelmatig of slechter functioneren krijgen helaas vaak niet de kans om van anderen te leren afgezien van hun directe manager.

One minute – Hoofdpersonen

Blancard is de auteur van het befaamde “The one minute manager” boek.
De opzet van dit boek is iets anders. Geen theorie en puntenlijstjes maar een verhaal over twee mensen die een mentor contract aangaan en daar beiden voordelen van blijken te hebben.

De verkoper Josh komt in zijn loopbaan niet meer vooruit en is het vuur een beetje kwijt. Hij vraagt zich af welke stappen hij kan ondernemen om weer met plezier te kunnen werken. Via een kennis komt hij in contact met de top-manager Diane van een ander bedrijf. Zij heeft al jarenlang zelf een ex-manager die haar mentor is en een kennis vraagt of ze belangstelling heeft om een jonge verkoper zelf te begeleiden. In eerste instantie heeft ze het veel te druk om naast haar internationale baan ook nog iemand van een ander bedrijf te begeleiden. Toch doet ze het en ze leert dat er ook voor haar nog andere paden in het leven open liggen.

Josh krijgt van haar het advies om zijn sterke eigenschappen te gebruiken binnen de marketing afdeling van zijn bedrijf i.p.v. verkoop. Hij gaat op advies van Diane weer studeren en vindt uiteindelijk een baan binnen een andere afdeling waar hij zijn creativiteit kwijt kan.
Diane beseft dat de jarenlange internationale reizen veel van haar gevergd hebben. Ze krijgt de gelegenheid om haar ervaring in een non-profit instelling in te zetten en daar veel voldoening aan te beleven.

Achtergronden van mentoring

Het korte tweede deel van het boek geeft wat meer technische informatie over:

 • De mogelijkheden van het mentor model
 • Mentoring programma’s in bedrijven
 • Het verschil tussen mentoring (brede ontwikkeling) en coaching (trainen van specifieke vaardigheden)..

Welke stappen zijn nodig om tot een mentorschap te komen:

 • De keuze voor een mentor, uit dezelfde bedrijfstak of juist daarbuiten; beide betrokkenen moeten een aantal kernwaarden delen
 • Bij de de eerste ontmoeting maak je kennis en komt tot een omschrijving van de probleemgebieden en doelen
 • Bij de eerste evaluatie kan doorgesproken worden wat de mentor voor je kan en wil doen
 • Daarna stel je samen een informeel contract met afspraken over de aard van de begeleiding, de frequentie van contact momenten en optionele ad-hoc contacten, op afstand (telefoon, email) of in persoon, etc.
 • Tijdens de contacten, zijn er vragen en antwoorden die van beide kanten, feedback over de afgesproken acties en periodieke evaluaties van zowel de voortgang als de relatie

M.E.N.T.O.R. als geheugensteun

 • Mission: je missie waarvoor je begeleiding nodig hebt.
 • Engagement: welke mate van betrokkenheid, vaste contact momenten of meer ad-hoc
 • Network: wederzijdse contacten kunnen behulpzaam zijn
 • Trust: confidentieel vanaf het begin, geef de samenwerking de tijd en bouw wederzijds vertrouwen op, herstel de communicatie snel als er iets mis gaat
 • Opportunity: persoonlijke en zakelijke gelegenheden kunnen helpen van beide kanten
 • Review and Renewal: neem de voortgang regelmatig door en verleng het contact, een andere mentor voor een andere fase kan nodig zijn en een mentor voor het leven is een uitzondering

WellNed biedt ook een Mentor service en wel specifiek op PG gericht. De eigen ervaringen en inzichten worden ingezet om andere constructief te begeleiden. Zie vrijblijvende en gratis aanvraag begeleiding.

Beoordeling van lezers op Goodreads.com.

Inkijken/Kopen op Amazon.com

Zie ook: The one minute manager

Aanvullend: Mentoring 101 van John Maxwell

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

The saddest aspect of life today is that science gathers knowledge faster than society gathers wisdom.Isaac Asimov

Plaats een reactie