Mentoring 101 – John Maxwell

Home » Boekbespreking » Mentoring 101 – John Maxwell

Maxwell was een beroemde predikant, auteur en motivatie-spreker in de VS. Bij beroemde uitspraken (quotes) kom je regelmatig observaties van hem tegen.
Hij schreef naast zijn andere boeken (motivatie en spiritualiteit) een aantal “101” boeken die de basisbegrippen op een bepaald gebied uitleggen. Nb. “klas 101” is de introductie voor studies op Amerikaanse universiteiten.
Mensen met groei-potentie begeleiden met mentoring is één van de basis vaardigheden van leiders en Maxwell schrijft hierover vanuit een brede persoonlijke ervaring.

Het boek is vooral gericht op zijn eigen ervaring in het opbouwen van (kerkelijke) organisaties en het begeleiden en opkweken van leiderschap. Daarom zijn de inzichten met name geschikt voor toepassing binnen organisaties en minder voor algemene mentoring voor persoonlijke ontwikkeling.
Het toont ook aan dat in de VS alles groot is en hoewel indrukwekkend is het geen bewijs van kwaliteit. Denk aan kerkdiensten met een bezoek van 10.000 gelovigen en meer! Dat vereist leiderschap en een presentatie waar gelovigen graag naar komen kijken. Daarom is Mentoring een voorwaarde om de groeiende organisatie te blijven voorzien van intern gekweekt leiderschap.

Een groeiende organisatie heeft leiders nodig

Maxwell legt uit dat om een organisatie te laten groeien je mensen moet kweken die uit kunnen groeien tot leiders. Het mooiste wat je die mensen kan leren is om zelf anderen te begeleiden. Daarmee creëer je een doorlopende en toenemende stroom van gemotiveerde mensen die de groei van de organisatie kunnen dragen. Dat laatste is iets waar veel starters een voorbeeld aan kunnen nemen.

Het boekje is sterk anekdotisch maar dat doet weinig af aan de lessen die het geeft. Een deel kan je lezen naast Dale Carnegie’s “How to win friends and influence people”.

Beoordeling van lezers op Goodreads.com.

Inkijken/Kopen op Amazon.com

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

Someone with half your IQ is making 10x as you because they aren’t smart enough to doubt themselves.Ed Latimore

Plaats een reactie