… en wat je eraan kan doen
De reden is meestal het verkeerd omgaan met Verantwoordelijkheid, door Denkfouten (interpretatie) of door Spirituele problemen.
Why your life sucks van schrijver/spreker/coach Alan H. Cohen is leerzaam en vlot geschreven met de nodige humor. Het bevat veel nuchtere observaties van de realiteit en de manier waarop wij onszelf in de problemen brengen. Het staat bol van open deuren over herhaaldelijk gemaakte fouten. De veelheid aan adviezen diepen we in twee artikelen uit.
“Life sucks” kan je letterlijk vertalen als “Je leven zuigt”. Als je zoekt op de titel dan komen handenvol boeken en artikelen naar voren wat aangeeft dat het een onderwerp is dat velen bezig houdt.
De metafoor is dat je door dikke zuigende modder loopt waardoor alles lijkt tegen te zitten. Populair uitgedrukt zegt men vaak ‘Ik heb een kloteleven” wat vaak duidt op een gebrek aan vrijheid en onvrede. Vaak is het een kwestie van ‘een beetje ballen (m/v) hebben’ (of ontwikkelen) om er zelf wat van te maken. ‘Knudde’ i.p.v. ‘Klote’ is de variant die minder cru is.
Het leven van de meeste mensen kent pieken en dalen. Het kan mee of tegenzitten. Omstandigheden kunnen tegenzitten maar psychologisch onderzoek toont aan dat de manier waarop we omgaan met de realiteit meer uitmaakt dan wat er feitelijk gebeurt. Je opvoeding en instelling maken het grootste verschil. Geloof je in jezelf en maak je er het beste van (flexibel en resistent) dan is je gevoel van tevredenheid met je leven – ondanks tegenslagen – meestal beter dan wanneer je de rol van slachtoffer aanvaardt.
Uiteindelijk blijkt uit het boek van Cohen dat wij onszelf de meeste problemen aandoen. Vaak is het gevoel dat alles tegenzit enkel een gevoel, een tijdelijke emotie door een tegenslag of teleurstelling. Omdat er dingen gebeuren die we niet verwacht hebben is het nog niet nodig om het leven direct als een catastrofale mislukking te zien.
Kortom, waarom en hoe zitten wij onszelf in de weg?
De hoofdstukken van ‘Je leven zuigt’ beschrijven dat dit komt omdat je…:
- de regie uit handen geeft
- al verwacht dat het zuigt
- verleidt wordt door uiterlijkheden
- energie verspilt aan dingen die zuigen
- blijft proberen om jezelf te bewijzen
- ‘Ja’ zegt terwijl je ‘Nee’ bedoelt
- denkt dat je het allemaal alleen moet doen
- blijft proberen om andere mensen te veranderen
- je ziel laat verhongeren
- vergeten bent om te genieten van het leven
Deze onderwerpen (hierboven interne links) diepen we hieronder uit.
1. Je geeft de regie uit handen
Wij zijn – zogenaamd – zelfbewuste mensen die graag de touwtjes in handen houden. Maar de realiteit is anders. Anderen en omstandigheden beïnvloeden ons op allerlei manieren waardoor wij de vrijheid om bewuste keuzes te maken uit handen geven. Life sucks wanneer je niet voor jezelf opkomt.
Problemen:
- Je plaatst sommige mensen op een voetstuk.
- Luister naar je intuïtie want altijd rationeel zijn is een valkuil.
- Je laat anderen keuzes voor je maken.
- Je laat je toekomst afhankelijk zijn van iets buiten jou.
Aanpak:
- Rolmodellen kunnen een inspiratie zijn, maar imiteer ze niet.
- Hou goed voor ogen dat jij degene bent die uiteindelijk verantwoordelijk is voor gemaakte beslissingen maar ook voor de beslissingen van anderen die jij hebt geaccepteerd (zwijgen is instemmen).
- “Als ik ‘…’ bereik dan ben ik gelukkig” is een voorgeprogrammeerde teleurstelling. Door de afhankelijkheid wijs je ook de verantwoordelijkheid af.
2. Je verwacht al dat het zuigt
Die verwachting is een zelfbevestigende voorspelling waarmee je iets buiten je al op de voorhand de schuld geeft.
Problemen:
- Je accepteert kunstmatige beperkingen zonder kritisch of creatief te zijn.
- Je gelooft dat je pijn en tegenslag ‘verdient’.
- Je neemt aan dat al ‘moeilijk’ een belemmering is.
- Je gebruikt ‘drama’ om de aandacht op jezelf te vestigen.
- Je neemt met minder genoegen dan je wenst of nodig hebt.
- Je zit vast in je verleden.
Aanpak:
- “Alles is slecht” is een zelfbevestigende overtuiging en catastrofaal denken. Je kan van elke situatie maken wat je wil, alleen al door je instelling.
- Werk aan dat schuldgevoel door de situatie anders te formuleren (reframing). Waardeer dat je een kans hebt om er wat van te maken en je zelfrespect erdoor te verbeteren.
- Hard werken mag geen probleem zijn als je gelooft in de reden (waarden en inspiratie) waarom je eraan begint.
- Zet je in voor een (hoger) doel en niet voor de waardering en het aanzien van anderen.
- Bij voorbaat minder accepteren is een beperking die je jezelf oplegt. Wees realistisch maar niet te bescheiden in je doelen, je hebt ook rechten!
- Als iets ‘nooit lukt’, dan zal je een andere aanpak moeten kiezen. Wat wil je, opgeven of jezelf verbeteren.
3. Je verleidt wordt door uiterlijkheden
Denk je dat er goed uitzien belangrijker is dan je goed voelen?
Wanneer je je goed voelt dan zie je er meestal ook goed uit (je straalt iets uit). Life sucks wanneer je teveel op uiterlijkheden let, zowel bij jezelf als anderen.
Het enige wat je niet kan permitteren om uit te stellen is blijheid
Problemen:
- Je gelooft dat er niet genoeg is.
- Je laat je beïnvloeden door de donkere kant van ‘Het Nieuws’.
- Je werkt hard aan zaken die enkel symptomen zijn.
- Je denkt dat je stoffelijk en fragiel bent.
- Je weet niet wat echt welzijn is.
Aanpak:
- Denken vanuit schaarste beperkt je. Neem aan dat er genoeg is en je ziet ineens overal mogelijkheden.
- De zeldzame leuke nieuwtjes zijn geen tegenwicht voor het focussen op ELLENDE die de omzet van kranten en websites oplevert, des te bloederiger des te beter. Daardoor wordt alle negativiteit in de wereld sterk uitvergroot, het tast je emotioneel aan (overweldigen of afstompen) zonder dat je wat kan bijdragen.
- Maak een onderscheid tussen symptomen en oorzaken. Probeer basisoorzaken aan te pakken en ga uit van wat echt belangrijk voor je is.
- Realiseer je dat alleen je gedachten je kwetsbaar (kunnen) maken. Fysiek zijn er meer grenzen dan in je geest.
- Geloven in goede intenties is… weldadig, zolang je niet al te goedgelovig bent. Geniet van het goede in de mens (en negeer de assholes).
Zoals Rutger Bregman schrijft, De meeste mensen deugen. Wat er in de maatschappij ‘allemaal’ fout gaat is een schijntje van alle dingen die ‘vanzelf’ goed gaan door samen te werken en rekening met elkaar te houden.
4. Je verspilt energie aan dingen die zuigen
Gebruik de energie die je voorheen verspilde aan zuigende dingen voor de dingen waar je van houdt
Problemen:
- Je verspilt je aandacht aan dingen die zuigen.
- Je verspilt je energie aan activiteiten die zuigen.
- Je verspilt woorden aan zaken die zuigen.
- Je verspilt je energie aan mensen die zuigen.
- Je verspilt je talenten.
- Je verspilt je energie aan doelen die zuigen.
Aanpak:
- Doe wat je belangrijk vindt in plaats van ‘urgente’ dingen (meestal de urgentie van anderen). Door je energie te geven aan de zaken die betekenis voor je hebben, kunnen veel dingen in je leven op hun plaats vallen.
- Zuigende zaken aandacht geven is energie verspillen die je vervolgens niet aan belangrijke zaken kan besteden. Maak keuzes in plaats van je te laten meeslepen door onbelangrijke zaken.
- Praat over je visie van de dingen die waarde voor je hebben. Door negatief over mensen en situaties te praten trek je nog meer negativiteit aan. Klaag niet en vergelijk niet.
- Het zijn niet alleen energie-vampieren die aandacht en tijd van je vergen om hun ego op te vijzelen. Ook mensen die jouw visie en je aspiraties niet delen of zelfs ontmoedigen zuigen energie weg. Loyaliteit kan een zware prijs inhouden als je dat aan mensen geeft die jou niet waarderen.
- Iedereen heeft wel ergens een aanleg voor, al begint dat soms met een vage interesse. Zet je in om jouw aanleg te ontwikkelen en laat je potentieel om een goede bijdrage te leveren niet versloffen. Saboteer jezelf niet maar maak constructieve zelfkritiek een partner om jezelf te verbeteren. Geloof in jezelf!
- Wij kennen vaak meer waarden toe aan dingen (bezittingen en erkenning) dan aan de essentie van het leven (liefde, betrokkenheid en delen/bijdragen).
5. Je blijft proberen om jezelf te bewijzen
Wat zou je anders doen als je jezelf niet steeds tegenover anderen behoefde te bewijzen?
Problemen:
- Je leeft de droom van iemand anders?
- Je stelt of accepteert onhaalbare standaarden.
- Je blijft proberen vermeende problemen en tekortkomingen op te lossen.
- Je vergelijkt jezelf met anderen.
- Je verkoopt je ziel voor publieke erkenning.
- Relaties zijn geen trofeeën.
- Wraak is niet ‘zoet’.
Aanpak:
- Je ouders willen het beste voor je. Maar soms om hun eigen gemiste kansen te realiseren.. Dat kan je op een verkeerd pad zetten als je blijft proberen hun ideaal na te streven.
- Het succes van anderen dient geen maatstaf voor jou te zijn. Maak je eigen definitie van ‘succes’.
- Meestal is er weinig mis met je. Je bent geen defect stuk speelgoed maar een mens met sterke punten en verbeterpunten. Voortgang komt zelden of nooit door je op je tekortkomingen te focusses. Zet je sterke punten (krachten) in om zinvolle doelen te bereiken.
- Anderen zijn… anders. Jij bent anders dan hen. Anderen hebben andere waarden, doelen en intenties. Ga uit van waarin jij gelooft en wat jij wilt bereiken.
- Eigenwaarde en zelfrespect zijn vele malen duurzamer dan de woorden van anderen. Bouw aan je eigen karakter en persoonlijkheid aan de hand van jouw waarden, niet aan de hand van wapenfeiten die je om externe redenen nastreeft.
- Als fan of groepie ontleen je status aan de nabijheid van anderen maar het draagt niets aan jouw kwaliteiten bij. Een mooie partner aan je arm is de droom van velen, maar innerlijke schoonheid en gedeelde waarden en levensvisies zijn duurzamer dan een aantrekkelijk uiterlijk.
- Negativiteit haalt je naar beneden en meestal naar het niveau van de vermeende (!) kwetser. Vaak heb je jezelf gekwetst door de mening van de ander te veel waarde toe te kennen. “Ik zal ze wel eens laten zien hoe goed ik ben” is zelden de basis voor een goed leven.
Haat is als gif innemen om de ander te laten lijden.
6. Je zegt ‘Ja’ terwijl je ‘Nee’ bedoelt
Wij denken dat ‘Nee’ zeggen onbeleefd is. Botweg ‘Nee’ komt niet erg vriendelijk over, laat staan ‘NEE!’. Maar het is goed mogelijk om beleefd ‘Nee’ te zeggen door een goede reden voor je afwijzing te geven.
Soms hebben anderen hun leven slecht op orde en als ze vastlopen mag jij hun probleem verhelpen. Laat je niet gebruiken door telkens in te springen als anderen falen. Een paar keer helpen moet kunnen maar stel grenzen als het structureel blijkt.
“Helaas komt dat (op het moment) erg slecht uit omdat…”. En geef vervolgens een goede reden. Geen excuus maar een reden die voor jou bepalend is. En respecteert de ander jouw reden niet, dan is dat diens probleem.
Zeg je overal ‘Ja’ tegen, dan heb je geen (eigen) leven meer.
Problemen:
- Je bent bang dat anderen je niet meer waarderen als je ‘Nee’ zegt.
- Je probeert anderen geen pijn te doen.
- Je deelt jezelf op in stukjes om niemand teleur te stellen.
- Je stelt geen gezonde grenzen.
- Je neemt deel in relaties waar je niet thuishoort.
- Je stelt zaken steeds weer uit.
- Je twijfelt steeds aan je beslissingen.
- Je zegt ‘Ja’ terwijl je ‘Nee’ bedoelde en andersom.
- Je durft geen ‘Nee’ te zeggen tegen je kinderen.
Aanpak:
- De mensen die je niet meer waarderen als je niet ‘op afroep’ beschikbaar bent kan je beter negeren. Die willen je alleen gebruiken. Je bent geen 1.000-dingendoekje.
- Iedereen heeft zijn eigen verantwoordelijkheid. Als anderen steeds weer een beroep op je moeten doen dan gaan ze hun eigen verantwoordelijkheid uit de weg. Wijs daar maar eens beheerst op. Eerlijkheid duurt het langst.
- Als je avond aan avond naast je werk problemen voor andere mensen oplost, dan kan je er niet volledig zijn voor de mensen die het meest belangrijk voor je zijn (partner, kinderen, ouders, familie, vrienden). Stel grenzen.
- Als je zegt “Oh, ik ben bijna altijd beschikbaar”, vraag je dan eens af waarom. Je hebt recht op een eigen leven, zonder grenzen wordt je geleefd.
- Soms ben je een derde wiel aan de wagen. Je hangt erbij, je bent de buffer tussen twee mensen of juist de lijm omdat ze niet goed met elkaar omgaan. Ouders die in een liefdeloze situatie bij elkaar blijven ‘om de kinderen’ falen vaak om die kinderen een goed tehuis te geven omdat de sfeer gespannen is of omdat warmte en volwassen interactie ontbreekt.
- Zie ook ‘geen pijn willen doen’. Uitstelgedrag lost geen problemen op. Je durft geen keuze te maken, maar geen keuze willen/kunnen maken is ook een keuze.
- Spijt hebben van ‘Ja’ of ‘Nee’ zeggen kan begrijpelijk zijn. Maar twijfel niet steeds aan jezelf, dat geeft doorlopend stress. Wat heeft voor jou het meeste waarde?
- Luister naar zowel je hoofd, je hart en je onderbuik. Met 70% van de feiten kan je onderbuik de doorslag geven om iets wel of niet te doen. Vraag waarom een snelle beslissing belangrijk is… in jouw belang, zie ook de urgentie van anderen.
- Tja, als kinderen of huisdieren je smekend aankijken dan haal je soms je hand over je hart. Door vooraf duidelijke grenzen te stellen voorkom je ‘gebroken harten’. Inconsistent gedrag van ouders en leidinggevenden maakt kinderen, huisdieren en medewerkers onzeker.
7. Je denkt dat je het allemaal alleen moet doen
‘Self-made’ is een sprookje. Zonder elkaar te steunen was de menselijke soort nooit zo dominant geworden. Wat maar bewijst dat elk voordeel zijn nadeel heeft.
Problemen:
- Je denkt dat alles van jou afhangt
- Je weigert hulp te accepteren.
- Je houdt delegeren tegen.
- Je moet altijd gelijk hebben.
- Je laat niemand echt in je hart toe.
- Je maakt geen gebruik van je hogere kracht.
Aanpak:
- De Franse zonnekoning (Louis XIV) dacht dat hij ‘de staat’ was. Maar zijn onderdanen waren degenen die de staat vormden. Zonder jou draait de wereld ook door.
- Ben je echt de beste? Of alleen eigenwijs? Of is het uitstelgedrag? Of de angst dat iemand anders het beter kan (waarvan je kan leren!)? Je praat over perfectionisme maar vaak is het onzekerheid of juist arrogantie. Vraag om hulp!
- Delegeren van taken zorgt ervoor dat jij je kan concentreren op de zaken waarmee je echt een verschil maakt. Zie ook de definitie van een control freak’.
- Betweters zijn onuitstaanbaar! Altijd willen winnen is een uiting van onzekerheid of een tekortkoming van eigenwaarde. Geef toe dat anderen het ook vaak genoeg goed (genoeg) weten.
- Door de behoefte om alles te controleren schenk je anderen nooit je volledige vertrouwen. Dat maakt hen ongelukkig maar verarmt jouw leven nog meer. Uit angst doe je jezelf tekort. Stel je wat kwetsbaarder op en zie hoezeer anderen die openheid respecteren.
- Het geloof in een goddelijke vonk in elk mens maakt enorme krachten vrij. Maak daar gebruik van door datgene uit te stralen waarnaar je verlangt. Eenzaamheid maakt je bang, betrokkenheid geeft je kracht.
Mentale gezondheid erkent dat de hogere macht Liefde is, al het overige zijn details.
8. Je blijft proberen om andere mensen te veranderen
Verbeter de wereld en begin bij jezelf.
Problemen:
- Je probeert constant iedereen tevreden te houden.
- Je voelt je verantwoordelijk om elk ongemak weg te nemen.
- Je stelt bezorgdheid gelijk met liefde.
- Je ziet jezelf als een bevrijder.
- Je probeert de wereld te redden.
- Je begint relaties met de verwachting dat de ander zal veranderen.
- Je probeert je kinderen het leven te laten leiden dat je voor hen kiest.
- Je probeert vriendschappen in te zetten voor marketing (van jouw stokpaardjes).
Aanpak:
Het is niet wat je overkomt dat telt, het is wat je maakt van wat je overkomt
- ‘People pleasing’ betekent dat je steeds bezig bent om mensen naar de mond te praten en plooien glad te strijken. Je verloochent daarmee je eigen waarden en je unieke inbreng.
- Frictie bestaat om knelpunten duidelijk te maken. Ze zijn soms ongemakkelijk maar je kan ze interpreteren als leermomenten.
- Bezorgd zijn is goed maar het kan verstikkend werken waardoor je de zelfstandigheid van de ander niet meer respecteert. Daardoor kan het bemoeizucht worden.
- Wanneer je iedereen tegen zichzelf wil beschermen dan ga je te ver. Je ontwikkelt kenmerken van grootheidswaanzin. Niemand heeft alle wijsheid in pacht en anderen redden heeft zijn grenzen. Je kan hulp aanbieden maar je kan mensen niet forceren om jouw hulp te accepteren.
- Wereldbestormers zijn idealisten die graag hun waarden uitdragen. Wereldredders hebben een messiascomplex, een psychologische kronkel waardoor ze geloven de enige te zijn die oplossingen kan bieden. De wereld draait meestal zoals hij wil. Draag je idealen uit door goede daden, niet door ze alleen in woorden aan anderen op te dringen.
- Vrouwen zien hun partners vaak als een ‘opknappertje’, niet veel soeps (knap, lief) maar ‘er is (sociaal en cultureel) nog wel wat van te maken’. Het probleem zit hem meer in aannames dan in de kwaliteiten van de partner.
Mannen zien hun partners vaak als een trofee (of een gewone ‘huis-tuin-en-keuken fee) in plaats van een mens dat nu eenmaal anatomisch en mentaal verschillend is. Ze willen zoveel mogelijk vrijheid wat tot uiting komt door tijdverdrijven buitenshuis als vissen en knutselen in schuurtjes.
Een relatie maak je samen met gemeenschappelijke verantwoordelijkheid en respect voor elkaars karakter en interesses.
- De gemiste kansen in je eigen leven via je kinderen ‘rechttrekken’ is de kromste aanpak die er is. Leer ze met respect en verantwoordelijkheid hun eigen weg in het leven te vinden.
- Vrienden zijn er om elkaar te steunen, te lachen en te huilen. Ze zijn er niet om jouw stokpaardjes op los te laten, hobby of zakelijk. Zaken doen met familie en vrienden is sowieso een slecht idee.
9. Je laat je ziel verhongeren
Spiritualiteit is belangrijk. Als je manier van leven niet je spirituele behoeften voedt dan hol je jezelf langzaam uit. Een definitie van spiritualiteit is een gevoel van verbinding met een groter geheel en een zucht naar betekenis. Het is het gevoel van nietigheid in de oneindigheid van het heelal, verwondering over schoonheid van de natuur en transcendente belevingen.
In het universum is alles cyclisch en niets gaat ooit echt verloren, het verandert alleen regelmatig van ‘adres’ (jouw atomen waren vroeger bergen, bomen en beestjes).
Het belangrijkste is om het belangrijkste het belangrijkste te houden – Stephen Covey
Problemen:
- Je bent te druk bezig.
- Je brandt jezelf op.
- Je ontkent jezelf je passie.
- Je behandelt je lichaam als een ongewaardeerd huisdier.
- Je speelt niet genoeg.
Aanpak:
- Druk/bezig is niet altijd efficiënt en zelden effectief. Het is niet de kwantiteit van je productie, de veelheid, maar de kwaliteit van wat je doet die het verschil maakt. Concentreer je op de belangrijke dingen in plaats van een veelheid aan urgente maar onbelangrijke zaken.
- Het kaarsje aan beide kanten laten branden leidt tot een Burn-out. Hard werken is niet hetzelfde als veel uren maken. Uiteindelijk gaat het om de waarde van het product dat je levert. Zorg voor ontspanning naast inspanning om gezond en duurzaam te kunnen functioneren.
- Een diepe interesse vraagt om vervulling. Maar als je in plaats daarvan je tijd besteedt aan zwoegen om een inkomen te hebben dan verstik je daarmee je passie. Probeer werk te kiezen dat je boeit zodat je in de gelegenheid bent om je creativiteit erop los te laten.
- Je lichaam heeft aandacht nodig. Het is geen hond die je de tuin in schopt in plaats van samen te gaan wandelen (en de wereld te verkennen). Eet gezond, neem rust, beweeg regelmatig, adem de buitenlucht in de natuur, geniet van seks en leer over holistische gezondheid.
- Spel is belangrijk. Speelsheid en creativiteit liggen dicht bij elkaar. Zonder de uitdagingen van spel kan het leven een sleur worden. Blijf in contact met het kind in je, onbevangen en bereid om dingen uit te proberen.
10. Je vergeet om te genieten van het leven
Wij leven niet om te werken, dat is zielloos. Het is goed om te werken om te leven en zeker om je gezin (samen) te onderhouden. Nog beter is het om te leven voor betekenis in je leven, ongeacht wat je doet.
Problemen:
- Je bent zo bezig met het plannen van morgen dat je vandaag mist.
- Je leeft in het verleden.
- Je leeft in je gedachten.
- Je spiest jezelf op je doelpalen.
- Je laat geld je leven bepalen.
- Je bezittingen bezitten jou.
- Je hang naar zekerheid maakt je onzeker.
- Je probeert de dood te ontlopen ten koste van het leven.
Aanpak:
- Vooruitzien is goed om vooruit te komen. Alleen maar plannen maken is leven in de toekomst, wie je wilt worden en wat je wilt bereiken. Droom over je doelen maar verlies vandaag niet uit het oog. Leven doe je Nu, in elk moment.
- De keerzijde van plannen is terugzien. Maar ook daar kan je niet leven. Pas op het romantiseren van de ‘goede oude tijd’, met het herkauwen van teleurstellingen, het over-analyseren van wat er gebeurd is.
- Door alleen maar bezig zijn met je doelen verlies je het contact met je omgeving en de mensen daarin. Sociale contacten zijn fundamenteel want door teveel in je hoofd te leven merk je op een gegeven moment dat er steeds minder mensen om je heen zijn.
- Succes meten wij meestal af aan inkomen en bezittingen. We ontlenen er status aan. Maar ‘zo gewonnen, zo geronnen’. En wie ben je dan? Je bent nog steeds dezelfde persoon, alleen een illusie armer. Laat je niet bepalen door uiterlijke zaken als bezit en aanzien.
- Bezittingen maken je bezitterig. Je wilt je bezittingen beschermen. Je wilt ze uitbreiden. Helaas is meer niet altijd beter. Neem genoegen met Genoeg (en Tevreden). Ambitie is even goed als de kwaliteit van de doelen.
- Eigendom en bezit ontstonden toen de mensheid agrarisch begon te leven. De grond en wat er op stond moest beschermd worden. Jagers-verzamelaars delen de rijkdom van de omgeving met elkaar. Je wilt zekerheid maar wordt onzeker door je drang om het bezit te beschermen.
- Er zijn twee dingen onvermijdelijk, de dood en belastingen. Door angst om te sterven ontzeg je jezelf om bewust te leven. Je doet er alles aan om het leven te rekken maar vergeet ondertussen om ook van het leven te genieten. De kwaliteit van je leven, wat je ervan maakt, is superieur aan de kwantiteit (lengte) ervan. Doe wat voldoening en vervulling geeft en doe het zolang het je hart jong houdt.
De enige ware maatstaf van succes is betekenis en vervulling.
Conclusie
Wij maken het onszelf vaak heel moeilijk door dingen te doen die niet goed voor ons zijn. Door een negatieve houding, door afhankelijkheid, door uiterlijkheden en door energie te verspillen aan onbelangrijke zaken.
Op het moment dat je even afstand neemt en je afvraagt waarom je leven of veel aspecten ervan zuigen, kan je tot de conclusie komen dat je een keuze hebt. Je kan ‘veilig’ blijven zitten waar je zit of je kan verantwoordelijkheid nemen voor elke situatie en de keuzes die je hebt gemaakt.
Je leven zuigt omdat je het LAAT zuigen. Alles wat niet strookt met je waarden en principes zuigt energie bij je weg en laat je langzaam doodgaan. Neem zelf het heft in handen en onderneem positieve stappen om je leven te verbeteren.
Denk niet dat je dat allemaal zelf moet doen maar vraag om hulp aan vrienden en vertrouwenspersonen. Neem verantwoordelijkheid voor wat er in je leven gebeurt en neem de regie weer in handen. Begin vandaag weer met LEVEN!
Succes is geen doel, het is een resultante van waarden toepassen en waarde leveren.