De titel had wellicht beter kunnen zijn ‘Geven Of nemen’. Het is geen kwestie van beide doen. Het zijn uitersten en de gulden middenweg ligt voor de hand.
Geven
Als je alleen maar dienstbaar voor anderen klaar staat, dan krijg je niet vanzelf de Moeder Theresa prijs. Door jezelf steeds weg te cijferen zorg je niet goed voor jezelf en kan je eigenwaarde er onder gaan leiden. Daardoor neemt de energie af voor je behulpzame inzet en op een gegeven moment is de tank leeg.
Evenwicht
Op een eerlijke en open manier behulpzaam zijn geeft je een goede reputatie en verhoogt de bereidheid van anderen om ook jou te helpen. Soms moet je om die hulp vragen maar dat is geen schande en vaak blijken de mensen die je geholpen hebt maar al te graag bereid om een wederdienst te leveren.
Voldoende opkomen voor je eigen behoeften en interesses is gezond en het stelt je in staat om anderen te blijven helpen waar je kan.
Tegenprestaties
Pas op dat je niet steeds een gelijke tegenprestatie claimt, dat zet mensen tegen je op. In dat geval is het een kwestie van de lange termijn. Verwacht niet binnen een beperkte tijd een tegenprestatie. Je bouwt goodwill op en die komt ooit een keer van pas. Het kan ook zijn dat degene die t.z.t. voor de tegenprestatie zorgt alleen maar – onverwacht – een duwtje heeft gehad van iemand die jij ooit hebt geholpen.
Nemen
Met je ellebogen werken om vooruit te komen is deze eeuw nauwelijks meer aan de orde. Als je niet goed kan samenwerken met anderen dan faal je al snel. We zijn te zeer afhankelijk van Team Players en dulden strebers niet die hun eigen belang boven dat van de groep stellen.
De graaiers claimen ook vaak successen waar ze geen debet aan hebben. Ze pronken graag met de veren van anderen en dat valt op den duur op. De maatschappij isoleert hen en ze houden alleen nog dingen over en geen mensen die ze steunen.
Karma
Karma speelt ongetwijfeld een rol, als je daarin gelooft. Je doet goede dingen in het leven en het Universum zal je ooit belonen. Maar vaak niet op de manier die je denkt en dat is de verrassing. Ga op een prettige en behulpzame manier met anderen om een je reputatie zal je geen windeieren leggen. Met je bijdragen van vandaag leg je de basis voor waardering op de lange termijn. En als het eens tegen zit, dan zal je genoeg veerkracht moeten tonen om de problemen op te vangen.
Conclusies
Het boek maakt de gemeenschappelijke deler duidelijk tussen effectief netwerken, samenwerken, invloed, onderhandelen en leiderschap. De mensen die dit in perfect evenwicht kunnen uitvoeren zijn vaak heel succesvol. Het zijn ook niet de mensen die met hun neus vooraan staan om roem te claimen maar die vaak bescheiden de smeerolie in een succesvol project zijn.
De voorbeelden betreffen vrijwel uitsluitend succesvolle mensen. Maar het is zonder meer goed toepasbaar voor de gewone mensen die waterdragers zijn in een groter geheel. Hun rol is ook belangrijk en bepalen soms de sfeer binnen een organisatie op een manier die je niet zou vermoeden. De klusjesman of receptionist die iedereen vriendelijk begroet zet een toon die een onverwacht grote uitstraling kan hebben binnen een organisatie.
De conclusie is, wees geen graaier, lever een bijdrage, verwacht niet direct tegenprestaties en cijfer jezelf niet te veel weg. Samenwerking en gedoseerde onbaatzuchtigheid zorgen voor een prettiger maatschappij. Ook jij kan je steentje daaraan bijdragen.
Beoordeling van lezers op Goodreads.com.