Rework – Fried/Hansson

Home » Boekbespreking » Rework – Fried/Hansson

Rework / Change the why you work forever - Jason Fried & David Heinemeier HanssonOndertitel: Change the why you work forever

Jason Fried & David Heinemeier Hansson (2010)
van 37 Signals / Basecamp

Dit boek zet veel gebruikelijke zakelijke praktijken compleet op hun kop met een radicaal andere manier van werken.
Het boek begint met het ontkrachten van een aantal zaken v.w.b. internet business:

 • Let niet op de echte wereld; laat je niet beperken door vooronderstellingen van zaken die ‘altijd zo gewerkt hebben’
 • Leren van je fouten wordt overschat; let niet op de fouten van anderen maar bouw voort op je eigen successen
 • Plannen maken is raden; zoals Eisenhower al zei “Planning is essential, plans are useless”, de realiteit is meestal anders dan wat je verwacht
 • Waarom groeien; je hebt geen groot bedrijf (= veel werknemers = veel complexiteit = communicatieproblemen) nodig om een succesvolle business op te bouwen
 • Workaholism; werk normale uren met een effectieve instelling in plaats van te veel uren met matige kwaliteit; workaholism is het nieuwe multi-tasking
 • Beginnende ondernemers zijn geen entrepreneurs maar gewoon starters

Aanbeveling van Seth Godin: “Ignore this book at your peril”

Basecamp, voorheen 37 Signals

Het bedrijf 37 Signals heeft de naam verandert in hun meest succesvolle product, Basecamp (ondersteuning voor samenwerking intern en extern). Ze werken met een kleine staf mensen verspreid over de aardbol en besteden zaken uit waar nodig. Beheersbaar, korte lijnen, rechtlijnige strategie. Ze willen geen groot bedrijf worden maar gewoon goede diensten aanbieden. Wie wil de stress van een miljarden bedrijf als je er als oprichter na een paar jaar door de aandeelhouders uitgewerkt wordt?

In hun eigen woorden: “Basecamp is een bewust klein gehouden bedrijf dat software en diensten maakt voor kleine bedrijven en groepen om het coördinatie makkelijker te maken.”
Ook mooi aan Basecamp is dat ze veel van de basis van hun producten open source hebben gemaakt. Om hun producten te kunnen bouwen hadden we een betere ontwikkel omgeving nodig voor de taal Ruby. Daarvoor ontwikkelden ze het ontwikkel framework Ruby-On-Rails (ROR) en gaven het als Open Source aan de wereld. Wat ze ervoor terug kregen was ondersteuning door duizenden ontwikkelaars en een grote naamsbekendheid.

Een radicaal andere manier van werken

“Rework” vertelt het verhaal van een andere manier van denken en werken om geweldige dingen te bereiken. Vlot geschreven, korte hoofdstukken, leuke illustraties. Je kan het doorlezen of bladeren of midden in beginnen. Het zet je aan het denken over het werken in een kleine en flexibele organisatie zonder toeters of bellen.

Een paar observaties

 1. Je hebt minder geld nodig dan je denkt; wachten op meer geld, meer tijd, meer voorbereiding zijn excuses. Start NU.
 2. Minder is meer. Door beperkingen wordt je creatief om goede oplossingen te vinden.
 3. Wat je nodig hebt is stoppen met praten en starten met doen.
 4. Maak een deuk in het universum. Dat bereik je met geweldige producten en het gevoel dat je het leven van anderen mensen beter maakt.
 5. Ontwikkel een gevoel van urgentie. Je hebt geen eeuwigheid om iets te bereiken als je werkt aan je levenswerk.
 6. Ideeën zijn er genoeg en goedkoop. Een idee is waardeloos als je er niets mee doet. Plannen maken is goed maar uiteindelijk moet je wat doen en iets scheppen.
 7. Neem een standpunt in. Je kan het niet met iedereen eens zijn want dan om je als saai en oninteressant over. Wees specifiek over hoe je denkt dat zaken zouden moeten functioneren.
 8. Halveer je ambitie. Dit lijkt een tegenstelling maar je bent uiteindelijke beter af met een sterk half product dan met een zwak heel product. Veel dingen worden beter als je ze terug brengt tot de essentie. Ook het boek “Rework” is gehalveerd. Laat alles vallen wat gewoon goed genoeg is en beperk je tot geweldig.
 9. Er zijn dingen die kan doen, dingen die je wil doen en dingen die je moet doen. Start met wat me moet doen.
 10. Begin echt. Geen voorstel, geen idee verkopen, geen memo schrijven. Maak een prototype en toon aan dat je idee werkt.
 11. Collega’s onderbreken is geen samenwerken maar gewoon onderbreken. En wanneer je onderbroken wordt dan krijg je geen werk gedaan.
 12. Langere periodes alleen zijn de beste momenten waarop je productief zijn. Hebt je ooit gemerkt hoeveel je gedaan krijgt in een vliegtuig, offline en geen afleidingen. Je vliegt door je werk heen.

Beoordelingen lezers bij Goodreads.com.

Inkijken/Kopen op Amazon.com

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

The reason that most of us are unhappy most of the time is that we set our goals not for the person we're going to be when we reach them, but we set our goals for the person we are when we set them.Jason Fried, Basecamp/Rework

Plaats een reactie