Ego is the enemy – Ryan Holiday

Home » Boekbespreking » Ego is the enemy – Ryan Holiday

Subtitel: The fight to master our greatest opponent

Boekbespreking: Ego is the enemy - Ryan HolidayDe geschiedenisboekjes staan vol met verhalen over gedreven genieën die de wereld hebben aangepast met enorme wilskracht en extreem egocentrisch gedrag. Maar er zijn ook veel voorbeelden van mensen die hogere doelen boven eigen erkenning stelden. Zonder hun ego te laten gelden wist ook die laatste groep hun doelen te bereiken.

Vaak geven we omstandigheden de schuld van ons falen maar ons eigen ego staat succes wellicht nog vaker in de weg. Met name als je vol dadendrang je stempel op de wereld wil zetten en succesvol wil zijn. Dan is het een belemmering dat je jezelf belangrijker vindt dan hetgeen waar je mee bezig bent.

The first principle is that you must not fool yourself
– and you are the easiest person to fool.
Richard Feynman

Last van je ego?

“Nee hoor, ik heb geen last van mijn ego” zeggen veel mensen. Maar meestal is dat zolang anderen maar toegeven aan hun grillen. Onbewust laten we allemaal ons ego te vaak spreken in plaats van objectiever te zijn en anderen ook hun bijdrage te gunnen. En niet alleen de inspraak van andere dulden maar ze ook de waardering geven voor constructief meewerken.

De drie delen van het boek zijn

  1. Aspiraties: Wat zijn onze doelen? Wees realistisch, lever je beste werk en laat persoonlijke geldingsdrang geen spelbreker zijn.
  2. Succes: Je normen en waarden ondersteunen je beter dan egoïsme. Blijf nuchter en bescheiden als je succes hebt en ga niet naast je schoenen lopen.
  3. Mislukkingen:  Deze zijn vaak onvermijdelijk op de weg naar overwinningen maar je kan ze beter zien als leermomenten. Als je naar je ego luistert bij een tegenslag dan trek je jezelf zaken snel persoonlijk aan met alle gevolgen. Je ego even opzij zetten om beheerst te leren van de fouten en ze te overwinnen is op de lange termijn beter.

Het boek haalt succes en falen van bekende mensen aan als voorbeelden, goede en slechte. Uiteraard zijn de voorbeelden hoofdzakelijk ontleend aan de Amerikaanse geschiedenis. Maar ook gewone mensen kunnen er een les in lezen hoe ze in hun eigen leven hun ego niet de overhand moeten geven en egocentrisch gedrag kunnen vermijden.

Confrontatie

Als je de confrontatie met je eigen ego aan durft te gaan dan krijg je het voordeel van zelfkennis. Je haalt als het ware de stofkam door je eigen karakter en je persoonlijkheid heen en daar kan je een beter mens van worden. Idem moet je ego om leren gaan met kritiek van anderen. Het is in veel gevallen wijsheid om zaken feitelijk in te schatten in plaats van op je eigen persoon te betrekken. Het gaat niet altijd om jouw persoontje.

Voorstel van een lezer: Kan er een exemplaar naar Trump worden gestuurd?
Prima idee! We gaan met de (rode) pet rond…

Beoordeling van lezers op Goodreads.com.

Zie ook The obstacle is the way van Ryan Holiday

Inkijken/Kopen op Amazon.com

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

Group decisions are the easy way out. Don’t do it, it’s a bear trap.Tim Denning

Plaats een reactie