Deep Work – Cal Newport

Home » Boekbespreking » Deep Work – Cal Newport

Subtitel: Rules for Focused Success in a Distracted World

Boekbespreking: Cal Newport: Deep Work

Onze concentratie wordt versnipperd door te veel zaken, van het geroezemoes van de kantoortuin tot het gebingelbongel van de “smart”phone. Momenten en locaties om je echt te concentreren zijn vaak ver te zoeken.
We kunnen de bovengenoemde factoren wel de schuld geven maar uiteindelijk ‘laten’ we het gebeuren doordat we zelf te weinig prioriteiten stellen en ons laten afleiden.

Dat je goed kan multi-tasken kan je tegenwoordig beter niet op je CV zetten. De meeste werkgevers weten dan dat je tamelijk chaotisch bent en je moelijk op specifieke taken concentreert.

Succes formule

Newport vond als professor aan de Georgetown universiteit een succes formule voor het produceren van wetenschappelijke rapporten en daarnaast nog het schrijven van boeken. Een paar maanden per het jaar sloot hij zich af voor de omgeving maar daarbuiten was hij volledig ter beschikking van zijn studenten en collega’s.
Een dergelijke strategie kan je ook voor een deel van je tijd toepassen. Als je bv. ’s ochtends vroeg een uur of meer je volledige concentratie op belangrijke taken richten dan is dat ongetwijfeld goed voor je productiviteit.
Een derde variant zijn mensen die tijdens een verloren half uurtje de schakelaar volledig omzetten om serieus werk te doen en daarna weer normaal sociaal beschikbaar zijn.

Als voorbeeld geeft Newport de psycholoog Carl Jung die begin vorige eeuw zich af en toe afzonderde op een geïsoleerde plaats voor fundamenteel denk werk. Hierdoor kon hij naast zijn drukke praktijk een indrukwekkend inzicht op zijn vakgebied ontwikkelen. Helaas is zijn werk tegenwoordig grotendeels achterhaald maar dat doet niets af aan zijn prestatie.

Een ander voorbeeld is een schrijver die onder de druk een boek af te ronden een ticket kocht voor een lange retourvlucht van de VS naar Japan. Op zijn laptop schreef hij zo in record tijd tijdens de lange vlucht – zonder interrupties afgezien van maaltijden – de basis voor een nieuw boek. Ook een aantal delen van de Harry Potter reeks zijn geschreven in een hotel waar J.K. Rowling zich overdag afzonderde.

Extreem is de benadering van software pionier Donald Knuth die na 15 jaar email gebruik zijn email adres opzegde. Daarmee kon hij zich op zijn werk concentreren dat hij belangrijker vond dan in contact te blijven.

Wilskracht of gewoonte

Jezelf concentreren op belangrijke taken is niet alleen een kwestie van wilskracht maar van het reserveren van tijd en het vermijden van interrupties. Het is ook niet zo dat je ineens de schakelaar kan omgooien en de ‘diep werk’ strategie toe kan passen (in een rustige omgeving). Je moet leren om voor een periode volledig geconcentreerd te zijn, en af te kicken van social media. Begin met een half uur tot een uur en voer de tijd op tot je meerdere blokken van anderhalf uur op een dag optimaal geconcentreerd kan zijn.
De ervaring leert dat in opperste concentratie werken meestal niet mogelijk is voor langer dan 4 uur per dag. Daarna neemt het concentratievermogen af tot er uiteindelijk geen winst meer te behalen is. Maar er zijn uiteraard altijd (tijdelijke) uitzonderingen.

Die volledige concentratie is ook niet doorlopend nodig. Om de structuur van een belangrijk rapport neer te zetten moet je geconcentreerd en creatief de opzet doordenken. De research die je vervolgens nog moet doen vergt wat minder concentratie. Het integreren van de resultaten van de research vergt dan weer meer aandacht. Idem voor het bewerken van de uiteindelijke versie.
Er is in de meeste activiteiten ook genoeg routine werk en dat kan je vaak beter in blokken concentreren.

Theoretische en Praktische toepassingen

Newport ontwierp samen met een architect een Eudaimonia Machine, een gebouw voor mensen die creatief denkwerk moeten verrichten. In het gebouw zijn openbare ruimte voor contacten met anderen, dieper vindt je ruimten voor onderzoek. Uiteindelijk zijn binnenin het gebouw vrijwel alle prikkels weggenomen waardoor je in staat bent om de opperste concentratie te bereiken.

Praktisch kan je meer concentratie bereiken door je omgeving te laten weten dat je een goede reden hebt om maar 2 of 3 keer per dag je email te bekijken. Desgewenst kan je dat meedelen via een automatisch antwoord. Daardoor neem je de verwachting weg dat je direct een antwoord stuurt. Opvallend is dat de meeste email verzenders daar weinig moeite mee hebben, als je ze maar een goede reden geeft. Newport zelf vermeld bij zijn email adres dat hij alleen reageert als mensen iets melden dat “zijn leven interessanter maakt”. En toch verrast hij mensen soms met een positieve reactie…

Tijd voor werk en voor ontspanning

Opvallend is dat Newport een rigoureus onderscheid maakt tussen werk tijd en privé tijd. Aan het einde van zijn werkdag doorloopt hij een ‘shut down’ ritueel waarbij hij mentaal afsluit waar hij mee bezig was. Openstaande zaken worden op de lijst voor de volgende dag gezet. Daarna is de avond helemaal voor zijn gezin en hobbies en denkt hij vrijwel niet meer over werk zaken. Een gezonde manier van denken, vooral voor mensen die ’s avonds laat nog email van hun werk lezen. Om nog maar te zwijgen van managers die het presteren om ’s avonds laat mail aan hun medewerkers te verzenden en verwachten dat het gelezen wordt.

Dat veel interrupties je productiviteit negatief beïnvloeden is uiteraard een waarheid als een koe. In het grootste deel van het boek geeft Newport praktische voorbeelden van hoe verschillende mensen diep werk in hun leven weten in te passen.

Inkijken/Bestellen op Amazon.com.

Beoordeling van lezers op Goodreads.com.

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

The value of goals is not in the future they describe, but the change in perception of reality they foster.David Allen, GTD

Plaats een reactie