Choose yourself – James Altucher

Home » Boekbespreking » Choose yourself – James Altucher

Boekbespreking: James Altucher - Choose YourselfSubtitel: Be happy, Make Millions, Live the Dream

Door schade en schande – bankroeten en een echtscheiding – vond Altucher een formule die voor hem werkt. Daarmee maakte hij een einde aan een lange reeks successen en mislukkingen.
Hij verdiende miljoenen aan de verkoop van succesvolle bedrijven om vervolgens alles weer te verliezen en huilend op de grond overwoog een einde aan zijn leven te maken. Toch krabbelde hij weer op en uiteindelijk vond hij een formule om gelukkig te zijn in zinvolle en voor hem plezierige activiteiten met inspirerende mensen om zich heen.

Hij inspireert zichzelf door ’s ochtends bij het opstaan de instelling te hebben dat hij vandaag “minstens één persoon gaat helpen”. En daar werkt hij dagelijks aan door o.a. heel veel emails te beantwoorden met als onderwerp “Ik wil een einde aan mijn leven maken”.

Practische filosofie

Maar hij is geen idealist. Zijn eenvoudige filosofie is dat als hij een zinvolle bijdrage levert voor anderen – ongeacht wie – er mooie dingen in zijn leven kunnen gebeuren. Je kan dat karma noemen maar ook concluderen dat onbaatzuchtige hulpvaardigheid tot resultaat heeft dat anderen ook jou goedgezind zijn. Uiteindelijk pakt dat in je voordeel uit zonder dat je iets behoeft te claimen.
Maar een flinke dosis lef en vindingrijkheid helpt natuurlijk ook.

Altucher mengt allerlei ingrediënten voor succes op een ogenschijnlijk willekeurige manier en brouwt dan toch een toverdrankje dat betere resultaten geeft dan zwoegen in een kantoortuin.

Praktijk

Hij noemt zijn formule “The daily practice” die bestaat uit de aandacht voor de vier hoofdelementen:

  • Fysiek: Slaap genoeg (8 uur of meer), eet gezond en beweeg (regelmatige wandelingen zijn vaak al genoeg).
  • Emotioneel: Omring jezelf met mensen die van je houden en negeer zoveel mogelijk andere mensen (met een negatieve invloed).
  • Mentaal: Laat je hersens kraken door elke dag veel ideeën te genereren. Dat bereid je voor op het snel paraat hebben van creatieve oplossingen als er zich mogelijkheden of problemen voordoen. Zonder uitdaging verslappen je hersenen.
  • Spiritueel:
    a. Klaag niet over situaties, dat kost alleen maar energie.
    b. Zodra je jezelf gespannen, nerveus of bang voelt, zeg dan tegen jezelf “Ik bemerk dat ik mij … voel”. Hierdoor distantieer je jezelf van de emotie. Denk vervolgens aan iets waarvoor je dankbaar bent.
    c. Doe niet aan ’tijdreizen’, leef niet in het verleden of de toekomst maar onderneem Nu actie.

Opmerking:
De hoofdpunten van de Practice komen opvallend overheen met de 4 hoofd fundamenten van WellNed: Fysiek, Mentaal, Sociaal en Spiritueel. De invulling is op een aantal punten anders maar de structuur is vergelijkbaar.
Het WellNed schema was tot stand gekomen ruim voordat de boeken van Altucher bekend waren. Echt! Geloof je me niet? Dat is dan jouw probleem :-(.

Indirect resultaat boeken

Wanneer je de hoofdpunten van deze formule elke dag toepast dan merk je na een maand of zo positieve effecten. Mensen lachen vaker naar je (omdat jij er meer ontspannen uit ziet) en het zit je af en toe mee (mensen hebben wat over voor iemand met een positieve instelling). Na nog een paar maanden begint je steeds betere ideeën te krijgen die je uit kan voeren. Probeer een paar zaken uit en begin aan de meest veelbelovende concepten.

Stop je met de bovenstaande routine dan zie je meestal een teruggang in plezier en succes. Volhouden dus!

Met deze formule kies je voor jezelf in plaats voor de grillen van een betaalde baan of afhankelijkheden van andere mensen. Een vaste baan geeft in eerste twee decaden van deze nieuwe eeuw absoluut geen garantie meer. Kies voor jezelf en wees gelukkig met activiteiten die je graag doet met fijne mensen om je heen. Dan hoef je nooit op pensioen of juist op het moment dat je daar aan toe bent.

Inkomen opbouwen in plaats van salaris

Altucher ziet ook veel mogelijkheden om een goed inkomen te genereren. Kijk gewoon naar de zaken waar mensen problemen mee hebben en verschaf goede oplossingen. Met de juiste producten of diensten hoef je nooit meer een dag voor een salaris te werken. Lever kwaliteit en je inkomen is bijna gegarandeerd.

In feite ligt het geld voor het opscheppen als je weet waar veel geld zich beweegt in het economische systeem. Pik daar je graantje van mee door mensen te helpen met effectieve oplossingen. Hij noemt voor de vuist weg mogelijkheden en de creatieve manier waarop succesvolle mensen scoren via deze formule.

De industriële revolutie heeft van ambachtslieden loonslaven gemaakt maar de internet revolutie geeft ons weer de mogelijkheid om zelfstandig een inkomen op te bouwen. Een werkgever biedt je vaak een inkomen waar je van rond kunt komen (of net niet) en houdt je een worst voor in de vorm van promoties en carrière maken. Als je je leven laat plannen door iemand anders dan is het resultaat meestal beperkt.

Het boek kabbelt verder met opvallende observaties van James. Het komt vaak humoristisch over maar is gewoon een uitvloeisel van de afwijkende manier van denken en leven van James.

Afwijzing en levens reden

Het laatste hoofdstuk gaat over afwijzing, iets waar Altucher veel ervaring mee heeft. Hij verteld over een reactie van een yoga instructrice waarvan hij een sexy foto van bij een artikel had opgenomen. Zij schreef: “Een derde van de mensen vindt je leuk, een derde haat je en een derde denkt helemaal niets over je”. Dus, concentreer je op de eerste groep en vermijd de tweede om een prettig leven te hebben.

Opvallend veel bezoek van zijn website komt van mensen die in zoekmachines de zochten naar “ik wil er een eind aan maken”. Ook James overwoog zelfdoding tijdens de existentiële crisis die hij doormaakte en hij schreef er heel open over. En mensen lezen zijn ervaringen niet alleen zijn site maar sturen ook emails over hun eigen problemen aan James. En die beantwoord hij en soms met hele mooie resultaten.
Kijk, dan begrijp je zijn opmerking beter wanneer hij zegt “ik komt ’s ochtends uit bed al is het maar om één enkele persoon deze dag te helpen”. Als er nu meer mensen waren die dat dachten en daar ook naar handelden…
Bedankt James!

Conclusie

De analyses en de smeuïge verhalen van Altucher zijn leuk om te lezen. Het geeft een vaak verfrissende blik op allerlei zaken al doe je er ook goed aan om hem soms met een korrel zout te nemen. Voor de vuist weg geeft hij je allerlei suggesties om met creatieve oplossingen je voordeel te doen.

Beoordeling van lezers op Goodreads.com

Websites: JamesAltucher.com en AskAltucher.com (samen met zijn 2e vrouw, Claudia).

Inkijken/Kopen op Amazon.com

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

A bad day for the ego is a good day for the soul.

Plaats een reactie