Reinvent yourself – James Altucher

Home » Boekbespreking » Reinvent yourself – James Altucher
Reinvent yourself - jezelf opnieuw uitvinden

Als je niet tevreden bent met je huidige zelf dan lijkt “jezelf opnieuw uitvinden” wellicht een extreme oplossing. Maar zit je diep in de shit dan is het de enige optie die je hebt.

Dit boek is het heel persoonlijke verhaal van entrepreneur en blogger James Altucher. Hij heeft een bewogen leven met successen, mislukkingen en worstelen met zijn zelfvertrouwen en zelfrespect.
Wat mij te binnen schoot na het lezen van dit boek is de eerste regel van Burn van Toto (album XIV), “I can hear you cry behind the door of your troubled mind”.
Maar hij is ook brilliant in zijn onzekerheid en met veel waardering voor mensen met een positieve instelling zoals hij die zelf ook laat zien. Het is het soort verhaal dat je bij succesvolle mensen wel vaker leest maar hier weergegeven als het verhaal van iemand die zichzelf – met succes – meerdere malen opnieuw heeft uitgevonden.

Van de Stones tot de Paus

Het boek leest vlot omdat het geen lappen tekst zijn maar korte stukjes over zichzelf en andere mensen. Het persoonlijke verhaal van James is maar één facet van het boek. Als blogger / podcaster interviewde hij honderden mensen van alle uithoeken van de maatschappij en dacht hij na over de uitspraken en de levenshouding van beroemde mensen. Van Mick Jagger naar Richard Branson, van Paus Franciscus tot de man die 1 miljard dollar aan cocaïne verkocht in de VS, van sporthelden tot ondernemers. Veel van deze mensen vinden zich zelf eens in de vijf jaar uit om bij te blijven in ontwikkelen of om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Ze nemen “jezelf opnieuw uitvinden” heel persoonlijk… en met resultaat.

Met de kennis en inzichten van veel anderen en zijn eigen ervaring op de achtergrond komt James tot observaties en uitspraken die ook jou aan het denken zullen zetten. Onderhoudend en leerzaam.

Anno 2017

Wie was en is James Altucher? Schaker, beheerder risico-dekking fondsen, entrepreneur, weer miljonair (na een periode aan de bedelstaf), 20 bedrijven en 17 mislukkingen, investeerder in 30 bedrijven, ex-gokker, programmeur, blogger, 18 boeken, 50 miljoen podcast downloads, leider in manieren van denken, mentor. Een bewogen leven waar je veel van kan leren. Opvallend veel succesvolle bloggers hebben het niet alleen over hun eigen mening maar ook over hun bewondering voor andere succesvolle mensen. Maar hij schrijft dat hij ’s ochtends zijn bed uit om de kans te hebben die dag één enkel mens te kunnen helpen. Een mooie gedachte om over te nemen! Dat is weer eens wat anders dan zelf-hulp.

Bezoek je vervolgens zijn website, dan zie je een ontspannen krullenbol die niet lijkt te passen bij iemand die door het leven getekend zou moeten zijn. Maar hij komt ’s ochtends zijn bed uit om de kans te hebben die dag 1 enkel mens te kunnen helpen. Dat is weer eens wat anders dan zelf-hulp.

Collega’s noemen James gekscherend de ‘mad scientist of the internet’, ongetwijfeld vanwege zijn gedurfde manier van zakendoen waarbij succes en falen dicht bij elkaar kunnen liggen.

Jezelf opnieuw uitvinden

Gemiddeld heb je 5 jaar nodig om jezelf volledig te transformeren. En je kan het net zo vaak doen als je aan durft c.q. het nodig acht. Geld is alleen een meetlat, geen maatstaf voor succes. Geluk (mazzel) maak je door ergens goed in zijn, niet door af te wachten.

Maak het onmogelijke mogelijk:

 • Richt je oprecht op een enkele persoon (focus!) en bereik uiteindelijk veel mensen
 • Van onhaalbaar tot toegankelijk
 • Gebruik verhalen geen betogen
 • Iedereen heeft toestemming om zijn/haar dromen na te jagen
 • Begin en laat zien waar je in gelooft
  Van “gaan, falen, stoppen” naar “gaan, falen, doorgaan, falen, doorgaan, … succes”
 • Maak je succes “open source”, Deel het met anderen
 • Start met iets bekends en bouw er op voort
 • Begin klein
 • Sta naast de slimste mensen en leer van ze.

Wil je elke dag tevreden zijn? Werk aan het onderstaande voor meer welbevinden!
Verbeter je…

 • Relaties; van partner tot kennissen
 • Competentie; werk aan je vaardigheden en ervaring
 • Vrijheid qua Keuzes; zorg dat je opties hebt

Vind eerst je gezondheid opnieuw uit. Slaap meer uren. Eet beter. Beweeg meer. Dit zijn de sleutels naar een nieuwe en verbeterde versie van jezelf.

Heb ik mij vandaag 1% verbetert (The Compound Effect)? Fysiek, emotioneel, creatief, spiritueel.
Allemaal plussen!? Dan kan morgen ook een goede dag worden!

Jezelf opnieuw uitvinden is nooit over. Vandaag is de eerste dag. Beslis elke dag of vooruit of achteruit wilt gaan, plus of min.

Mentor

Je hebt een mentor nodig. Iemand moet je laten zien hoe je moet bewegen en ademhalen.

Direct:
Iemand die je laat zien hoe hij/zij met succes en falen door het leven gaat.
De meeste mentoren ontgroei je.

Indirect:

 • rol modellen: voorbeelden van hoe het wel en niet moet
 • boeken: 200-500 boeken = 1 goede mentor
 • metaforen voor wat je wil nastreven of bereiken in de natuur, in de maatschappij, verbind de punten om de patronen te zien

Beoordeling lezers bij Goodreads.com.

Website: JamesAltucher.com

Inkijken/Kopen op Amazon.com

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

Life is harder when you expect a lot of the world and little of yourself.
Life is easier when you expect a lot of yourself and little of the world.
High standards, low expectations.
James Clear

Plaats een reactie